Nagy Márton: "Európa egyik legdinamikusabban növekvő gazdasága lett a magyar"

Nagy Márton: "Európa egyik legdinamikusabban növekvő gazdasága lett a magyar"

A gazdaságfejlesztési miniszter szerint "abban biztosak lehetünk, hogy a kormány mindent meg fog tenni a magyar gazdaság és a vállalkozások védelméért".

"2010 óta Magyarország gazdasági fordulatot hajtott végre, a baloldal elhibázott gazdaságpolitikája után a nemzeti kormány növekedési pályára állította a magyar gazdaságot. Európa egyik legdinamikusabban növekvő gazdasága lett a magyar"

- értékelte az elmúlt időszakot Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn a kormány Facebook-oldalán közzétett videóban.

A miniszter úgy vélte, a háború és a szankciók teljes egészében felforgatták a gazdaságot, s veszélyeztetik az elért eredményeket. 

"A szankciók ugyanis az egekbe lökték az energiaárakat, a beszerzési árakat és az inflációt is, amely soha nem látott kihívás elé állított minden gazdasági szereplőt."

- fogalmazott.

Nagy Márton szerint ma látható, hogy "a szankciók falnak vezették" és "befékezték" az európai gazdaságot. 

"A kormány gazdaságvédelmi intézkedéseinek köszönhetően azonban sikerült megvédenünk a növekedést. 2022-ben a magyar gazdaság 5 százalék közelében növekedhet, 2023-ban is az a célunk, hogy a családok és a teljes foglalkoztatás megvédésével egyidejűleg elkerüljük a recessziót, és a nehéz helyzet ellenére is tovább folytassuk a növekedést" - mondta optimistán.

A tárcavezető hangsúlyozta, az alapokat már lerakták, több mint 2000 milliárd forintos védvonalat hoztak létre a vállalkozások megvédése érdekében olcsó államilag támogatott hitelekkel, célzott támogatásokkal, a kamatstop kiterjesztésével.

Jelezte, hogy itt nem állnak meg, "fenntartható és 21. századi gazdaságot kell létrehozni, amelynek alapja egy új iparpolitika".

"Hatékonnyá és fenntarthatóvá kell alakítani a vállalkozások működését, csökkentve az energiafüggőségüket, különösen a hazai tőke megerősítésével" - fejtette ki a gazdaságfejlesztési miniszter.

Tovább kell növelni a versenyképességet, csökkenteni a vállalkozások adminisztrációs terheit, biztosítani kell a magyar gazdaság működéséhez szükséges energiaellátást, és újra kell gondolni a stratégiai ágazatok rendszerét - mondta.

"2023 nem lesz könnyű. Abban biztosak lehetünk, hogy a kormány mindent meg fog tenni a magyar gazdaság és a vállalkozások védelméért"

- ígérte Nagy Márton.