Nagyon úgy fest, hogy nem lesz évközi nyugdíjemelés

Nagyon úgy fest, hogy nem lesz évközi nyugdíjemelés

Az Orbán-kormány államtitkára szerint az adatok nem indokolják ezt, legfeljebb novemberben nőhet majd az ellátás összege.

Szinte biztos, hogy nem lesz évközi nyugdíjemelés, legkorábban a törvényben is előírt, a valós inflációhoz igazított, novemberi korrekcióval nőhet az idősek ellátása – írja a Népszava a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (NYUSZET) elnöke tájékoztatása nyomán.

Juhász László arról számolt be, hogy a magas infláció miatt évközi kiegészítő emelést sürgető, április 17-én küldött levelére most érkezett válasz az államháztartásért felelős államtitkártól. Eszerint Banai Péter Benő kijelentette:

a KSH adatai nem támasztják alá a nyugdíjasok azon kérését, hogy az ellátásokat júniusban vagy júliusban év elejéig visszamenőleg emelje a kormány legalább 3 százalékkal.

Pedig a NYUSZET vezetője szerint indokolt lenne további 1,2, és 0,3, azaz az idei 3 százalékkal számolva összesen 4,5 százalékos emelés is. A két plusz tétel a tavalyi és a 2020-as, inflációtól elmaradó nyugdíjemelés pótlása lenne. Idén az infláció már elvitte a januári nyugdíjemelést, sőt a 13. havi ellátást is – fűzte hozzá.

Juhász az említett levélben azt is kérte, hogy a hazai élelmiszerárak drasztikus emelkedése miatt a 150 ezer forintnál kevesebb ellátásból élők kaphassanak egy egyszeri támogatást. Úgy látja, ezt akár a szociális ellátás keretein belül is meg lehetne oldani.

Az államtitkár a nyugdíjak nominális értékével érvelt, ám a tényleges vásárlóértékre nem tért ki. Holott ez utóbbi Juhász szerint nemhogy nőtt, hanem csökkent.

Juhász László tegnap az államtitkáron keresztül felkérést kezdeményezett azért, hogy legyen egy személyes találkozó a minisztérium és a nyugdíjasok képviselői között. Ettől érdemi változást remél, tekintve, hogy elengedhetetlennek tartja a 2023-ra tervezett 15 százalékos infláció, illetve az ehhez igazított nyugdíjemelés felülvizsgálatát.

Ugyanakkor azt is el kívánja érni, hogy a kormány ezentúl a nyugdíjakat ne több hónapos késéssel, utólag igazítsa az infláció mértékéhez, hanem folyamatosan, akár havi emeléssel.

Minapi hír egyébként az is, hogy átlagosan 12 500 forintnyi havi nyugdíjemeléssel lehet kalkulálni 2024-ben, miután a kormányzat az éves átlagos inflációt jövőre 6 százalékosra becsüli.

(Címlapkép: Nyugdíjkézbesítés a főváros XIII. kerületében 2023. február 8-án. MTI/Bruzák Noémi)