Kétmilliárdból építhet magának csepeli sportcsarnokot Németh Szilárd alapítványa

Lebirkózták az ellenzéket a csepeli testületi ülésen.

Hudák azt sérelmezi, hogy korábban egy 500 millió forintos beruházásról volt szó, most pedig az ülés előtt egy nappal benyújtásra került egy előterjesztés, melynek értelmében jóval összetettebb tartalommal, 2 milliárdból épülhet meg a létesítmény, mely a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia nevet viselné.

„Az előterjesztés szerint mind a csepeli önkormányzat, mind a Magyar Birkózó Szövetség a Németh Szilárd szövetségi elnök által alapított és lakhelyére bejegyzett Magyar Birkózó Akadémia Alapítvánnyal fog megállapodást kötni és a beruházást ez az alapítvány fogja elvégezni, az állam által erre a célra megítélt 2 milliárd forintból”

- írta a blogján Hudák.

A testületi ülésen heves vita alakult ki, melynek hevében Borbély Lénárd fideszes polgármester állítólag azzal vádolta meg az ellenzéki képviselőket, hogy azok magát a beruházást, a csepeliek sportolási lehetőségeinek javulását, illetve a multifunkciós csarnok létrejöttét ellenezik. Hudák szerint azonban erről szó sem volt, csupán a konstrukció veszélyeire hívták fel a figyelmet.

„(…) a csarnok megépítése után egy olyan magánalapítvány tulajdona lesz, melynek döntéseibe sem a csepeli önkormányzat, sem a birkózó szövetség, sem a magyar állam nem szólhat bele. Miközben 2 milliárd forint közpénzből épül meg a beruházás”

- vélekedett bejegyzésében a PM képviselője.

Borbély Lénárd másképp gondolta és az ülésen arról beszélt: Németh Szilárd személye, illetve a szövetségi elnöki posztja a garancia arra, hogy az akadémia jó kezekben lesz. Hudák emlékeztetett rá, hogy korábban csepeli városvezetőként éppen Németh Szilárd és Borbély Lénárd kifogásolta, hogy a Csepeli Munkásotthon, illetve a Béke téri sporttelep alapítványi tulajdonban vannak és az önkormányzat nem tud beleszólni a működésbe.

Hudák egyébként úgy véli, hogy a létesítmény hasznára válik majd a birkózósportnak és a kerületnek is. Támogatja, hogy megépüljön, de az óriási baj az, hogy a szemük előtt épp az zajlik,

„hogy mindenféle jogi és elvi megfontolást nélkülözve személyes szimpátiára, illetve politikai lojalitásra alapozva készülnek több milliárd forint közpénzt és egy egész sportág számára meghatározó létesítményt bízni egy valakire.”

Hozzátetet:

„Ennek következménye, hogy semmi garancia nincs arra, hogy holnap vagy tíz év múlva ne álljon elő olyan helyzet, amiben ez a bizonyos Németh Szilárd által jegyzett alapítvány hasonló sorsra jut, mint a most sokat emlegetett Csepeli Munkásotthon Alapítvány vagy a Csepel SC Alapítvány. Pont ilyen potenciális veszélyt hoznak létre, amit most állandóan ostoroznak.”

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a csütörtöki döntéssel tulajdonképpen azt ismerték el: nem az alapítványi tulajdonnal van problémájuk, hanem azzal, ha nem az ő alapítványaiké a létesítmények.

Hudák szerint olyan konstrukciót kell találni, amiben a megépülő sportcsarnok köztulajdonba kerül. Borbély az ülésen alternatív javaslatot kért az ellenzéktől, de az előterjesztés egy nappal az ülés előtt lett ismert, így nem tudtak már új javaslattal előállni. A PM-es képviselő a blogjában azt írta:

„Ami miatt viszont még cinikusabbnak bizonyult a polgármester, az az, hogy pár perccel később nem támogatta azt az ügyrendi javaslatot, hogy levegyük napirendről a kérdést és később döntsünk róla. Ezek szerint ennyire gondolta komolyan, hogy várja a javaslatainkat.”

Ti dolgoztok, ők lopnak - Csepel sem kivétel

Pákozdi József, a Jobbik csepeli önkormányzati képviselője közleményben reagált a május 25-i képviselő-testületi ülésen történtekre, azt írta:

„Németh Szilárdot nem véletlenül hívják 20 százalékos Szilárdnak Csepelen. Mindenkinek a matematikai tudására bízzuk, hogy mennyi lesz a 20 százaléka a 2 milliárdnak. Felháborító, de ugyanakkor nem meglepő, hogy a rezsibiztos erre a lépésre szánta magát. Jól megtanulta a csepeli MSZP idején a vagyonok átmentését, hiszen ugyanazt játssza el, amit a szocialista vezetés annak idején a Csepel Sporttelep és a csepeli Munkásotthon esetében.”