Visszautasította a Kúria elnöke Szánthó Miklós támadását az eltörölt népszavazási kérdés miatt

Visszautasította a Kúria elnöke Szánthó Miklós támadását az eltörölt népszavazási kérdés miatt

Szánthó Miklós, a komoly kormánytámogatásból működtetett Alapjogokért Központ igazgatója, egyben a kormánymédiát tömörítő KESMA-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke Facebook-posztjában felháborodott, amiért a Kúria törölte múlt pénteken a kormány népszavazásra javasolt alábbi kérdését: "Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?"

"A Kúria egyik, kormányellenes bírája beállt genderistának és a nyílt társadalom hálózatával karöltve letiltotta az egyik kérdést a gyermekvédelmi népszavazás ügyében"

- fájlalta a döntést Szánthó, aki ezzel Dr. Kovács András kúriai tanácselnökre célzott.

Ezután Dr. Varga Zs. András, a Kúria elnöke szombati közleményében visszautasította a támadást - vette észre a HVG.

Mint emlékeztetett: "a bírói tekintély tiszteletben tartása az alkotmányos működés, a jogállam csorbítást nem tűrő alapértéke. A bíróságok döntésének tiszteletben tartása nemcsak a pernyertes, hanem a pervesztes felet is kötelezi. A bírói döntés természetesen vitatható. Ha rendelkezésre állnak jogorvoslati eszközök a vélt hiba orvoslására, azok igénybe vehetők. Ennek keretében minden tárgyilagos ellenvélemény kifejthető."

Varga Zs. emellett annak figyelembevételét is kéri:

"A bírák azonban személyükben nem támadhatók, mert ez aláássa a bíróságok és a bírák ítélkezési tevékenységébe helyezett közbizalmat, sérti az alkotmányos működést."

Ismeretes, a kormány még júliusban öt népszavazásra javasolt kérdést nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz, melyeket több magánszemély, ügyvédi iroda és politikai szervezet is megtámadott. 

A Kúria nem engedélyezte a gyerekek nemváltó műtéteiről szóló buta népszavazási kérdést

A Kúria a Nemzeti Választási Bizottság 16/2021. számú határozatát megváltoztatja, és a „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?" népszavazásra javasolt kérdés hitelesítését megtagadja - olvasható a Kúria friss végzésében, melyet a Magyar Kétfarkú Kutya Párt tett közzé, mint olyan kérelmező, aki többek között része volt a kormány kampánycélú népszavazása elleni fellépésnek.

A vonatkozó végzésében a Kúria hangsúlyozta, hogy amennyiben egy érvényes és eredményes népszavazáson a javasolt kérdésre az „igen” válaszok kerülnek többségbe, az Országgyűlés a feltett kérdés alapján olyan jogalkotásra lesz köteles, amellyel minden fiú és lány gyermek részére általánosan, korlátok nélkül „elérhetővé” kell tennie a „nemátalakító kezeléseket”. Ez viszont az Alaptörvény XVI. cikk (1) bekezdés második mondatába szükségszerűen beleütközik, és egy ilyen jogalkotás a születési nemhez való önazonosság védelmét teljes egészében kiüresítené.