Népszavazást írna ki a Jobbik az útdíjról

Ha kell, a Ferihegyre vezető utat is megbénítják.

Az országgyűlési képviselő leszögezte: a Fidesz által oly gyakran hangoztatott „jó állam” koncepciója az útdíjak bevezetése során látványosan megbukott. Az utakon káosz alakult ki, a korábban forgalmas, most fizetőssé tett szakaszokat jóval kevesebben veszik igénybe, míg a lakott területeken átmenő forgalom jelentősen növekedett. Ezeken a területeken lényegesen meg fog emelkedni a zaj-és légszennyezés, valamint a balesetveszély  – mutatott rá.

A képviselő szerint felháborító, hogy az autósoktól úgy várják el az új szabályok betartását, hogy számos benzinkúton még ma nem lehet matricát váltani, a fizetős szakaszokat több helyen nem jelzi se tábla, se felirat.

Az anomáliákra jellemző példaként említette a törvénynek azt a passzusát, amely úgy rendelkezik, hogy a megyei matrica az adott megyén átvezető útszakasz első és utolsó lehajtójáig érvényes. Veszprém megyében azonban az érintett szakaszon egyetlen lehajtó van, így itt a jogszabály szerinte értelmezhetetlen.

Hegedűsné emlékeztetett: az új szabályozást semmilyen hatástanulmány nem előzte meg. Kérdésre válaszolva elmondta: azt a dokumentumot, amelyre Fónagy János államtitkár a parlamentben hivatkozott, még senki nem látta. Az előkészítetlenség egyik következménye, hogy a BKV egyes járatainak is fizetni kell a matricáért, holott a kormány többek közt „a közösségi közlekedés arányának növelésével” indokolta az utak fizetőssé tételét – tette hozzá.

A képviselő elmondta: a Jobbik számos figyelemfelkeltő akciót fog tartani a közeljövőben, és vizsgálják egy népszavazás kiírásának lehetőségét is. A politikus szerint ez jogilag nem volna lehetetlen, hiszen, a vizitdíjról és a tandíjról is lehetett referendumot tartani, holott ezek is költségvetési tételeket érintettek. (Az Alaptörvény szerint a költségvetést érintő kérdéseket nem lehet népszavazásra bocsátani.)

Szabó Attila, a Jobbik vecsési elnöke rámutatott, hogy néhány nap alatt három-négyszeresére nőtt az átmenő forgalom, miután a települést elkerülő út egy részét fizetőssé tették. Leszögezte: minden „törvényes eszközt megragadnak”, hogy elérjék a rendelet visszavonását. A politikus akár a Ferihegyre vezető út félpályás lezárással való megbénítását is elképzelhetőnek tartja.