NER-biznisz: Tiborcz körei vihetik a 670 megawattos szélerőműprojekt nagy részét

NER-biznisz: Tiborcz körei vihetik a 670 megawattos szélerőműprojekt nagy részét

Orbán Viktor miniszterelnök vejének magántőkealapjáé az a cég, amely az EU-s keretből megvalósuló fejlesztés közel háromnegyedét nyerte. A maradékot egy véletlenszerűen kiválasztott cég viheti.

A Central European Opportunity Magántőkealap tulajdonában levő cég az egyike annak a párosnak, ami elnyerte Magyarország legnagyobb szélerőmű-fejlesztési lehetőségét – számolt be a Telex.

A Tiborcz István üzleti érdekeltségéhez köthető magántőkealap egyik leánycége, a Green Energy Investhor Zrt. az egyik nyertese egy összesen 695 megawattos szélerőműre kiírt közbeszerzésnek.

Az európai uniós pénzből fizetett projektben a 670 megawattos betáplálású vadosfai csatlakozási ponton fejleszthetnek. A Green Energy ebből 499 megawatt kapacitást vihet el.

A maradék 196 megawatt kapacitást egy valóban véletlenszerűen kiválaszott cég, a megújuló energiapiacon évek óta sikeresen mozgolódó Electron Holding Zrt. cége, a tatabányai Euronergy Arrabona Kft. fejlesztheti

A Forbes szerint

már pusztán az is furcsaságnak számít, hogy az uniós vállalások mentén a teljes 670 megawatt betáplálási kapacitást egyetlen földrajzi helyre összpontosítják.

A lap beszámol olyan üzleti pletykákról is, melyek szerint a teljes koncessziót egyetlen meghatározott körnek szánták, a másik nyertes csak a véletlennek köszönheti, hogy bekerült a tenderbe.

Az EU felé Magyarország, konkrétabban az Orbán-kormány azt a vállalást tette a Nemzeti Energia és Klímatervben (a NEKT-ben), hogy 2030-ra minimum 1000 megawattig fejlesztjük a kínálatot.

(Címlapkép: Alfahír)