Nincs új ötlet a Karmelitában: év végéig kitolja a kötelező bolti akciókat a kormány

Nincs új ötlet a Karmelitában: év végéig kitolja a kötelező bolti akciókat a kormány

Az eredeti, szeptember végi határidő helyett év végéig marad az érdemi megoldást aligha jelentő intézkedés.

Év végéig meghosszabbítja a kormány a kötelező akciókat - mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában. Szerinte az online árfigyelő és a kötelező akciók is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre inkább csökken Magyarországon az infláció.

Vagyis semmi nem változott: az Orbán-kormány továbbra is a háborúra fogja és a boltokon verné le az Európa-bajnok magyar inflációt. A jól kommunikálható látszatintézkedéseket az eredeti, szeptember végi határidő helyett idén még fenntartják.

Szentkirályi persze a bejelentéshez felmondta a kötelező fideszes narratívát is a közel 130 milliárd forintnyi közpénzből működő közmédiában, miszerint az infláció oka a háború és a szankciók.

Mint ismert, augusztus elsejétől 15 százalékra emelték a kötelező akciózás mértékét, és kiterjesztették a termékkört a kristálycukorra, búza finomlisztre, napraforgó étolajra, házi sertéscombra, csirkemellre és csirke far-hátra, a 2,8 százalékos UHT tejre, tojásra, illetve az étkezési burgonyára is.

(Címlapkép: A 2023. június 1-jétől életbe lépő kötelező akciózást ismertető tábla (b) a budapesti Corvin Bevásárlóközpontban lévő CBA üzletben 2023. június 1-jén. MTI/Hegedüs Róbert)