Kormányülés: semmi új, csak a régi, be nem vált eszközök újrahasznosítása

Kormányülés: semmi új, csak a régi, be nem vált eszközök újrahasznosítása

Nem sok újat gondoltak ki ma a Karmelitában: Orbán Viktor továbbra is a háborúra fogja és a boltokon verné le az Európa-bajnok inflációt. Érdemi megoldást nem találtak, csak jól kommunikálható látszatintézkedéseket hoztak.

Ismét a Karmelita kolostorban ülésezett kedden az Orbán-kormány. A hangsúlyt a háború és béke kérdésére, valamint az elszabadult inflációra helyezték. Erről Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke tájékoztatta az MTI-t. Kiderült:

Fenn kell tartani a háborús feszültséget és meg kell indokolni, hogy miért van vészhelyzet.

Az ülésen áttekintették az ukrajnai háború legfrissebb fejleményeit, a béke és a tűzszünet érdekében a közeljövőben teendő diplomáciai lépéseket.

Növelik a boltok inflációs terheit, és szigorúan figyelik az államilag előírt akciózást.

Elhangzott: a gazdaság terén jelenleg az infláció letörése a legfontosabb feladat, ennek érdekében a kormány hatásos intézkedésekről döntött, például a boltok kötelező akciózásáról és az online árfigyelő rendszer bevezetéséről.

Augusztus 1-től 15 százalékra emeljük a kötelező akciózás mértékét, és kiterjesztjük további termékekre

– jelentette be a kormányfő, majd hozzátette, hogy szerinte ezekkel az új intézkedéseivel le fogják törni az általa továbbra is háborúsnak nevezett inflációt.

Nálunk továbbra is 20,1 százalék az általános drágulás mértéke, míg az oroszok által megtámadott Ukrajnával szintén szomszédos Romániában és Szlovákiában ennek nagyjából fele.

Havasi közlése szerint a kormányülésen megvizsgálták az infláció elleni harc eddigi eredményeit is, és megvizsgálták, milyen további lépéseket kell tenni az egyszámjegyű infláció mielőbbi elérése érdekében.

(Címlapkép: Orbán Viktor/facebook)