Amikor a NAV megnézi, miért nem használják a pénztárgépet egy, a járvány miatt zárva tartó üdülőben

Amikor a NAV megnézi, miért nem használják a pénztárgépet egy, a járvány miatt zárva tartó üdülőben

A Zala megyei falu egyetlen üdülőjében, a novai Csicsergő Szabadidőközpontban 15-ből 11 munkatársat el kellett bocsátania a tulajdonosnak tavaly év végén, írja a Telex. A szabadidőközpontban a novemberi zárás óta nem járt vendég, a NAV múlthét szerdán azonban kiment ellenőrizni, hiszen az üdülőben hónapok óta nem használták a pénztárgépet.

November 9-én ugyanis Orbán Viktor bejelentette, a koronavírus gyors terjedése miatt szigorú korlátozásokra van szükség, ennek fényében pedig az összes szálláshelyet bezárták, csak üzleti célból fogadhatnak vendégeket. Novára azonban ritkán érkezik emiatt bárki is, a Csicsergőben sem járt más azóta a dolgozókon kívül.

A családi vállalkozás tulajdonosa, Ruzsics Milán a Telexnek elmondta, épp a kertben dolgozott múlt szerdán, amikor NAV-ellenőrök csengettek be hozzá előzetes bejelentés nélkül.

Azt mondták, hogy azért ellenőriznek, mert hónapok óta nem használjuk a pénztárgépet

– mondta a portálnak Ruzsics. Hozzátette, az ellenőrök korrektek és együttműködőek voltak, az ellenőrzésről pedig jegyzőkönyv is készült, amelyben megállapították: nem találtak szabálytalanságot. Azt is beírták továbbá, miszerint „a pénztárgép üzemen kívül van, mert az egység pandémiás helyzet miatt zárva tart.”

A szabadidőközpont egyébként általában 10-15 ezer vendégéjszakát regisztrál egy évben, valamint 15-20 nagyobb rendezvényük van. Szálláshely mellett éttermi szolgáltatást is nyújtanak, azonban november óta egyik sem üzemelhet a járvány miatt. Mindezek ellenére havonta be kell jelenteniük különböző szerveknek, hogy nulla forint volt a bevételük.

Azért volt bosszantó az ellenőrzés, mert hónapok óta szinte semmilyen támogatást nem kapunk az államtól. A hatóságok pedig csak vegzálják az embert, miközben egy csomó díjat így is fizetnünk kell

– mondta a tulajdonos.

Hozzátette, a tavaszi bezárást még kigazdálkodták valahogy, a novemberit követően azonban 15 alkalmazottból 11-et el kellett bocsátaniuk. A megtartott kollégáknak pedig

már novemberben megigényelték a bértámogatást, annak első részletét azonban csak január végén kapták meg.

A tulajdonos szerint mindez csak aprópénz, hiszen a személyi jövedelemadót, a közüzemi alapdíjakat és kötelező turisztikai adatközléshez kapcsolódó havi díjakat ugyanúgy fizetni kell.

Még van valamennyi tartalékunk, de a végéhez közeledünk, az elmúlt 12 hónapból 7 hónapot zárva voltunk. Bízunk benne, hogy egyszer valahogy sikerül kijutnunk ebből

– festette le a jelenlegi helyzetet.

A portál egyébként szerdán kérdést küldött a NAV sajtóosztályának annak kapcsán, egyedi eset volt-e a novai, vagy más szálláshelyeket is ellenőriznek a pénztárgépek kihasználatlansága miatt, erre azonban válasz még nem érkezett.