Novák Katalin szerint a Fidesz nem kíván új frakcióba belépni a néppárttal való szakítás után

Novák Katalin szerint a Fidesz nem kíván új frakcióba belépni a néppárttal való szakítás után

Novák Katalin a belgiumi VRT flamand közszolgálati tévének adott interjújában arról beszélt, hogy bár a Fidesz igen nehezen búcsúzott el az Európai Néppárttól, de ugyanakkor volt ideje kilépni. 

Novák szerint pártja legnagyobb porlbémája az volt, hogy az Európai Néppárt frakciója "korlátozta volna a fideszes képviselőket jogaik gyakorlásában, ami elfogadhatatlan." 

Hozzátette, hogy 

"a kilépés új helyzetet teremt, valami újnak a kezdetét, amelytől a Fidesz egyáltalán nem fél."

Úgy véli, ezzel a nagyobbik kormánypártnak olyan lehetősége nyílhat, hogy a jövőben valóban a kereszténydemokrata értékrendet képviselheti Brüsszelben. 

"Gyakran alig lehet már megkülönböztetni egyik pártot a másiktól, és egyes országokban már nincsenek olyan pártok, amelyek kiállnának például a családi értékek mellett"

- mondta Novák Katalin, kiemelve, hogy nem új politikai frakcióval terveznek, de hamarosan kiderül majd milyen politikai szövetség jöhet létre, amelyben a Fidesz is részt vesz. 

Mint ismert, március 3-án a Fidesz európai parlamenti képviselői kiléptek az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjából, miután a néppárti frakció elfogadta az alapszabályának a módosítását. 

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője korábban úgy nyilatkozott, hogy a Fidesz az elmúlt években eltávolodott az Európai Néppárt (EPP) kereszténydemokrata értékeitől, a magyar párt már nem ugyanazon az alapokon áll, mint kezdetben a pártcsoport alapítói.