Novák Katalin: Indokolt Svédország és Finnország NATO-csatlakozása

Novák Katalin: Indokolt Svédország és Finnország NATO-csatlakozása

"Az én álláspontom egyértelmű: a jelenlegi helyzetben Svédország és Finnország NATO-csatlakozása indokolt" - írta a köztársasági elnök szerdán a Facebook-oldalán.

Novák Katalin a bejegyzésében emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés szerdán kezdi tárgyalni Svédország és Finnország NATO-csatlakozását.

"Vannak, akik úgy gondolják, hogy ez egy könnyen eldönthető, technikai kérdés. Ez nem így van. Összetett döntésről van szó, súlyos következményekkel, így alaposan meg kell fontolni. Az én álláspontom egyértelmű: a jelenlegi helyzetben Svédország és Finnország NATO-csatlakozása indokolt"

- fogalmazott az államfő, hozzáfűzve, hogy bízik az Országgyűlés mielőbbi bölcs döntésében.

Ismert, a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülése után Kocsis Máté csütörtökön bejelentette, a Fidesz-frakció megosztott a svéd és finn NATO-csatlakozás ügyében, ezért felkérték Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét, hogy küldjön delegációt a két érintett országba. A kormánypárti frakcióvezető azt ígérte, ez a parlamenti rendes ügymenet időkeretébe belefér, ezért nem jelenti az eljárás rendjének meghosszabbítását, a döntés elhalasztását, tehát a döntést az Országgyűlés meg fogja hozni. Orbán Viktor miniszterelnök azt kérte a frakciójától, hogy támogassa a csatlakozást - mondta.

A kormányfő pénteki rádióinterjújában a svéd és finn NATO-tagság kapcsán jelezte, a törököknek vannak kifogásaik, főleg Svédország NATO-tagsága ellen, mert ott a törökök szerint működnek olyan szervezetek, melyek a török kormány szerint terrorszervezetek. Ha nem lesz megoldás a török problémára, akkor a bővítésből nem lesz semmi - fogalmazott. Arról is beszélt, hogy a finnek szerinte hazugságokat terjesztenek Magyarországról. Ugyanakkor erkölcsi kötelességnek nevezte, hogy ha valaki csatlakozni akar, és nem ellentétes a magyar érdekkel, akkor támogatnunk kell NATO-tagságát.