Nem tartják elegendőnek a 3,9 százalékos nyugdíjemelést a megélhetési válság elkerüléséhez

Nem tartják elegendőnek a 3,9 százalékos nyugdíjemelést a megélhetési válság elkerüléséhez

Az év egészében 10 százalék körüli inflációval, 15 százalékos élelmiszerár-növekedéssel és a legalapvetőbb cikkek 20 százalékos drágulásával számol tavalyhoz képest a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET). Mindennek tükrében úgy vélik, a júliusi nyugdíjemelés mértéke nem lesz elegendő, hogy idősek tömegei ne kerüljenek súlyos megélhetési válságba – írja a Népszava.

Így a NYUSZET Orbán Viktornak és Varga Mihálynak címzett levelében azt kéri, hogy

  • júliustól emeljék a nyugdíjakat és nyugdíjszerű ellátásokat 5 százalékkal,
  • a havi 160 ezer forintnál kevesebb pénzből élő időseknek pedig járjon további 3 százalék kiegészítő emelés.

Az általános infláció 8,5 százalékos mértékénél is aggasztóbb az áremelkedések szerkezete, hiszen az élelmiszerárak 13 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest, ezen belül a legalapvetőbb cikkek ára, például a margariné több mint 33 százalékkal, a burgonyáé 28,3, a kenyéré 27,9 százalékkal ment feljebb – áll a nyilatkozatukban. 

Ez elviselhetetlen terhet jelent a kisebb nyugdíjjal rendelkezőknek, ezért az idősszervezet elengedhetetlennek tartja a kormány döntésének felülvizsgálatát 

– jelentette ki a lapnak a NYUSZET soros elnöke, Hegyesiné Orsós Éva.

Emlékezetes, Gulyás Gergely az április végi kormányinfón jelentette be, hogy a kormány döntése értelmében 3,9 százalékos nyugdíjemelés lesz július elejétől.

Az újabb emeléssel összesen 8,9 százalékkal nőnek a nyugdíjak, kérdés ez mire lesz elég

A kormány az év eleji 5 százalékos emelés után újabb 3,9 százalékos nyugdíjemelésről döntött, így összesen 8,9 százalékkal emelkednek a nyugdíjak - közölte a Miniszterelnökség családokért felelős államtitkára szombaton, a Facebookon.