Olcsó akkumulátor-alkatrészeket gyártó üzem létesül Lengyelországban

Olcsó akkumulátor-alkatrészeket gyártó üzem létesül Lengyelországban

Az 1,7 milliárd eurós beruházás keretében katódokat állítanak majd elő a Volkswagen elektromos autóihoz.

Lengyelországban készülnek majd a Volkswagen konszern elektromos autóihoz szükséges, olcsó akkumulátor-alkatrészek. A Volkswagen és a belga Umicore csoport által alapított Ionway nevű új vegyesvállalat az ország déli részén fekvő Nysa városában hozza létre első gyártóüzemét - jelentette be szombaton a VW akkumulátorgyártó leányvállalata, a PowerCo.

A cél az olcsóbb gyártás, amely "mindenki számára megfizethetővé teszi az elektromos autókat"

- fogalmazott az Ionway főnöke, Thomas Jansseune az MTI tolmácsolta közlemény szerint.

Az Umicore már rendelkezik egy termelőüzemmel Nysában, ezen a telephelyen épül majd meg a Volkswagennel közös vállalkozásban működő üzem is.

A tervek szerint a termelés 2025-ben indulna majd meg.

Az 1,7 milliárd eurós beruházással 2030-ig 900 munkahelyet hoznak létre az együttműködő felek. Lengyelország 350 millió euróval járul hozzá a beruházáshoz a régiónak nyújtott válságkezelő és átalakulásösztönző uniós támogatásból.

Az üzemben a Volkswagen elektromos autóinak akkumulátoraihoz szükséges katódokat állítják majd elő. Az üzem kielégítené a Volkswagen európai akkumulátorgyárai katódigényének túlnyomó részét. Az Ionway tervezi szállítani az ehhez szükséges alapanyagokat is egy másik, ezután megépítendő üzemből, amelynek a telephelyét még nem jelölték ki.

De nem csupán a lengyeleknél, hanem hazánkban is hoznak létre katódgyárakat, a kínai nagyberuházás ellen az ácsiak például már nyáron tiltakozás kezdődött, amikor is a helyiek nyílt közmeghallgatáson kérnék számon a polgármestert és a térség kormánypárti képviselőjét.

(Címlapkép: Márkalogót rögzít az ID.3 elektromos autók egyikére egy dolgozó a Volkswagen (VW) zwickaui összeszerelőüzemében 2020. február 25-én. MTI/EPA/Uwe Meinhold)