Operatív törzs: úgy tűnik, túl vagyunk a járvány első hullámán

Operatív törzs: úgy tűnik, túl vagyunk a járvány első hullámán

Müller Cecília először a koronavírus-járvány legfrissebb számadataival kezdte. Az elmúlt 24 órában 3 újabb beteg halt meg, az összes elhunyt száma így 476 főre emelkedett. 37 új fertőzöttről számolt be az országos tiszti főorvos, velük együtt 3678 főre nőtt Magyarországon a beazonosított koronavírusosok száma.

1587 volt beteg már gyógyultan távozott a kórházból, az aktív fertőzöttek pedig 1615 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 44 százaléka, az elhunytak 61 százaléka, a gyógyultaknak pedig a 48 százaléka budapesti. Az aktív fertőzöttek harmada, 483 fő igényel kórházi kezelést, közülük 23-an vannak lélegeztetőgépen.

"A járványgörbe továbbra is lefelé vezet és úgy tűnik túl vagyunk a járvány első hullámán"

- mondta a tiszti főorvos a tájékoztatón.

Koronavírus: Budapesten 39, vidéken 5 fővel csökkent az aktív fertőzöttek száma, 3 újabb áldozat

37 fővel, 3678-ra emelkedett az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - olvashatóak a péntek reggeli adatok a kormányzati tájékoztatási honlapon. Huszonnégy óra alatt 3 fő hunyt el, közülük egy budapesti, kettő vidéki, így az összes áldozat száma eddig 476. Az aktív fertőzöttek száma Budapesten 39 fővel 707-re, vidéken 5 fővel 908 főre csökkent, vagyis jelenleg az összes aktív fertőzött száma 1615 fő.

Müller Cecília jó hírként értékelte, hogy 500 fő alá esett a kórházban ápoltak száma. Az adatok szerint a százezer főre eső fertőzöttek száma Magyarországon 37,6 főt. Budapesten ez a szám sokkal magasabb  100, Zala megyében 90, Fejérben 87, Pest megyében 40 fő. A halálozási adatoknál ez a szám 100 ezer főre vetítve országosan 5 fő. Az elhunytakról megjegyezte még, többségükben idős és krónikus betegségekben szenvedő emberek. 100 ezer főből csak 3 fő hunyt el a 30-39-es korosztályból.

A nemzeti oltóanyaggyárról Müller Cecília azt mondta, korábban Kásler Miklós és a Debreceni Egyetem (DE) valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), vezetése aláírtak egy megállapodást és ennek eredményeként már zajlanak a kutatások és a vírus elleni vakcina tesztelése.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az ügyeleti központ munkatársa közölte, egyeztetnek a szomszédos országokkal, hogy gyorsabb és könnyebb határátkelés érdekében.

Osztrák-magyar viszonylatban: szabad a belépés tehát nem kell karanténba menni, ha 4 napnál nem régebbi papírral igazolja, hogy nem koronavírusos. A szlovák-magyar viszonylatban pedig, ha 24 óránál nem hosszabb a látogatás, akkor szabad. Román-magyar viszonylat: a korridorokon szabad a belépés. A reptéri átszállás Budapesten szabad.

Idősek továbbra is csak 9-12 óra között vásárolhatnak

Kérdésre válaszolva Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy a jelenlegi járványhelyzetben még nem indokolt az idősek részére fenntartott vásárlási idősávok megszüntetése.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a strandok fokozatos nyitásával összefüggésben közölte, hogy a szabad vizek esetében továbbra is csak kijelölt fürdőhelyeken szabad fürödni, de itt is fontos a személyi higiéné és a biztonságos védőtávolság megtartása. Először egyébként a hatóság megvizsgálja a fürdővíz minőségét, majd a szükséges létesítmények meglétét.

Szintén a távolságtartás fontosságát emelte ki Müller Cecília a megnyílt óvodákkal kapcsolatban. A maszk hordását azonban  a gyerekeknél nem tartja szükségesnek.

Elhangzott még, hogy országosan 521 egészségügyi dolgozó fertőződött meg. Az aktívak közül jelenleg 254-en vannak, de 266-an már gyógyultak, egy fő hunyt el.

151 ezer KATA-s négyhavi adómentességet kapott

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára, a járvány nyomán meghozott adómentességről beszélt az operatív törzs tájékozatóján. Az államtitkár közlése alapján százmilliárd forint adót engedett el a kormány, és több mint 360 ezer munkahelyet mentett meg az eddig meghozott intézkedésekkel.