Orbán az elnapolt populista konferencián is hamisan hangolta az EU ellen társait

Orbán az elnapolt populista konferencián is hamisan hangolta az EU ellen társait

Méretes csúsztatásokkal szórta tele drámai zenével kísért mondandóját a Brüsszelben lévő miniszterelnök, aki szerint az unió hibája, hogy a kormánya nem kapja meg a pénzeket.

Az EU-s források befagyasztásával járó jogállamisági és kondicionalitási eljárást bírálta Orbán Viktor a brüsszeli Nemzeti Konzervativizmus Konferencián (NatCon), amit a belga rendőrség ideiglenesen leállított, de már megengedték a folytatását. A rendezvényen több más radikális politikus is felszólalt volna, de csak szerdán oldották fel a korlátozást.

Mint megírtuk, alig két órával a kezdés után kivonult a rendőrség a konferencia helyszínére, és közölték a szervezőkkel, hogy azonnali hatállyal véget vetnek a rendezvénynek. A rendzavarás veszélyével indokolták meg az intézkedést az először csak figyelmeztetőleg kivonuló rendőrök.

(Kép: Orbán Viktor - Facebook)

A kormányfő közösségi oldalán elérhető, drámai zenével kísért, videójában angolul arról beszélt, hogy

szerinte az uniós vezetők, az élen Ursula von der Leyennel politikai zsarolást végeznek Magyarország, pontosabban az Orbán-kormány ellen.

Orbán úgy gondolja, kizárólag a migrációs politika és az úgynevezett genderpropaganda miatt nem juttatnak uniós pénzeket hazánknak.

A kormányfő arra is kitért, hogy szerinte az EU vezetői valamennyi nagy projektjével megbuktak. De erős csúsztatásokat engedett meg magának, miközben a vendégmunkások Fidesz támogatta importálásáról és a kormánytagokig terjedő pedofilbotrányról egy árva szót sem ejtett.

Ehelyett Orbán Viktor kicsit elbizonytalanodó hangsúllyal megállapította:

Az Európai Unió jelenlegi vezetésének el kell mennie, és új vezetőkre van szükségünk.

Az egyértelműen kirajzolódik, hogy a populizmussal operáló Orbánék már javában készülnek a júniusi EP-választásokra is.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak nyilatkozik Brüsszelben, a NatConon, 2024. április 17-én. Orbán Viktor mögött Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)