Orbán: Mindenkit szíven ütött a Ficót ért merénylet, de nem lep meg, hogy az erőszak szintje nő

Orbán: Mindenkit szíven ütött a Ficót ért merénylet, de nem lep meg, hogy az erőszak szintje nő

A szlovák kormányfő elleni merényletről a miniszterelnök kampányszagúan azt vizionálta: progresszív baloldali gondolkodású, háborúpárti elkövetőről van szó.

"Nem indokolatlan összefüggésbe hozni a szlovák miniszterelnök elleni merényletet a háborúval, erőteljes erőközpontok érdekeltek abban, hogy az orosz-ukrán háború folytatódjon" - vélte Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádióban.

Az imádkozó kormányfő arról beszélt: eddig se voltak sokan, akik a béke hangján beszéltek, Magyarország mellett csak a Vatikán volt ilyen, Szlovákia pedig éppen most vett "békepárti irányt". A Robert Fico elleni merényletre utalva hozzátette: most ebből az egyik kiesett, ami azt jelenti, hogy Magyarországnak kétszeres erővel kell dolgoznia és saját munkája is nehezebbé válik Brüsszelben, amikor meg kell küzdenie a vitákban a háborúpárti politikusokkal.

Orbán kampányszagúan jelezte, ugyan a titkosszolgálatok még dolgoznak a merénylet összes körülményének földerítésén, de szerinte annyi biztos, hogy "progresszív baloldali gondolkodású, háborúpárti" elkövetőről van szó.

Amúgy a merénylő Tiso megemlékezésekre járt, radikális jobboldali volt, ráadásul volt egy saját háborúellenes békepárti mozgalma is.

De ezt illetően a Fidesz első embere félretájékoztatott.

"Ezért nem indokolatlanok azok a kombinációk, amelyek összefüggésbe hozzák a merényletet a háborúval. Nagy erők állnak a háborúpárti politikusok mögött, általában a háborúpárti álláspont mögött, a Soros-birodalomtól kezdve a fegyveripar, a hitelezők, tehát nagykutyák és nagy, erőteljes erőközpontok érdekeltek abban, hogy ez a háború folytatódjon, sőt, kiterjedjen"

- ecsetelte zavarosan mindezt a miniszterelnök.

Orbán Viktor arra figyelmeztetett: fontos, hogy a békepártiaknak nem szabad megijedniük. Szembe kell fordulnunk a "Soros-birodalommal", ha kell, akkor az amerikai külpolitikával, és világossá kell tennünk, hogy Európának az az érdeke, hogy a reménytelen harctéri megoldás erőltetése helyett visszatérjünk a tárgyalóasztalhoz - állította, ám érdemi megoldási javaslat most sem hagyta el a száját.

Orbán úgy látja: mindenkit szíven ütött a Robert Ficót ért merénylet

Olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését, az amerikai választással együtt - állította Orbán Viktor.

A miniszterelnök szavai szerint mindenkit szíven ütött a Robert Fico szlovák kormányfőt ért merénylet, azt azonban nem nevezte meglepőnek, hogy Európában az erőszak szintje nő.

Felidézte az elmúlt évek európai terrortámadásait, hozzátéve: aztán jött a háború, és megkezdődött Európa "átdolgozása" háborúpártivá.

A mi dolgunk az az, hogy az erőszak mennyiségét a mindennapi életben és a háborús kockázatot a politikai életben korlátozni próbáljuk - jelentette ki a haderőt jelentősen fejlesztő kormány feje.

Orbán Viktor ezért is fájlalta a békepárti Robert Fico elleni merényletet, mert értékelése szerint a most következő európai választás az amerikai választással együtt eldönti a háború és béke kérdését.

Orbán úgy gondolja, fontos "békepárti" egységet mutatni

Orbán Viktor a háborúból való kimaradás fontos eszközének nevezte a nemzeti, békepárti egység felmutatását az idei európai parlamenti választásokon.

A miniszterelnök arról beszélt:

ha egy ország egyértelműen a béke oldalán áll, és megadja a támogatást a vezetőinek, a kormánynak biztosan nagyobb esélye van kívül tartani a háborún a hazáját, mintha mögötte káosz, zűrzavar, bizonytalanság, instabilitás, és a nemzetközi pozíciókat gyengítő rivalizálás zajlik.

Orbán úgy vélte: a békepárti egység felmutatása nem egyszerű, mert a baloldal Magyarországon háborúpárti, pontosan azok finanszírozzák, akik a háborútól nyereséget remélnek.

Úgy fogalmazott, nem tud mást mondani, minthogy aki a Fideszre és a KDNP-re szavaz, "az a békére szavaz, és minél többen teszünk így, annál nagyobb esélyünk van, hogy Magyarország kimaradjon ebből a háborúból" - torzított.

Orbán szerint nem ideológiai, hanem gazdasági kapcsolatokra van szükségünk a csúcstechnológia terén

Nekünk alapvetően nem ideológiai, hanem gazdasági kapcsolatokra van szükségünk, Kelettel és Nyugattal egyaránt a jövő csúcstechnológiáiban - jelentette ki Orbán Viktor.

Úgy érzem, sikerült kiszabadítanunk a keleti kapcsolatainkat az ideológiai és történelmi fogságból - fogalmazott részrehajlóan a kormányfő.

Arra emlékeztetett: a múlt heti látogatást megelőzően húsz éve járt kínai elnök Magyarországon, és ez idő alatt az ázsiai ország világgazdasági részesedése megduplázódott, miközben az Európai Unióé ötödével csökkent.

Nemcsak a mennyiségek változtak meg, hanem a minőség is; vannak olyan technológiák, amelyekben Kína jár elöl - vélte, azt ígérve: a kormány célja az, hogy Magyarországon találkozzon a világ legjobb nyugati és keleti technológiája.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök, Alexander De Croo belga és Robert Fico szlovák miniszterelnök az EU brüsszeli csúcstalálkozóján 2023. október 26-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)