Orbán Viktor kétsávos útszakaszt avatott: Nem árt, ha a kapitány nem félnótás

Orbán Viktor kétsávos útszakaszt avatott: Nem árt, ha a kapitány nem félnótás

A miniszterelnök szerint ezzel végre törlesztette egy térségbeli adósságát Pápánál.

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Veszprém vármegyei Pápa határában, a 83-as főútnak a várost Győrrel összekötő, kétszer kétsávos szakasza avatóünnepségén azt mondta: "Ha hagyjuk, hogy mások mondják meg, hogy mikor ki ellen harcoljunk, hogy kivel éljünk együtt, hogy kivel kereskedjünk, akkor a világ viharai tönkre fogják tenni Magyarországot"

"Magyarországnak a saját útját kell járnia, és hinnie kell abban, hogy a saját út az a jó út".

- hangoztatta vízióját a miniszterelnök. Orbán ugyanakkor emlékeztetett, hogy

a kormánynak két nagy tartozása volt Pápa városával szemben: a kórház ügyét már korábban rendezték, most pedig új utat kapott a Kisalföldet a Bakonnyal összekötni hivatott város.

Leszögezte, az új útnak a gazdaságfejlesztés és a helyiek életminőségének javítása mellett a pápai katonai reptér miatt honvédelmi jelentősége is van. A kormányfő úgy látja, miközben a világ más tájairól háborúról és válságról érkeznek a hírek, Magyarország építkezik.

"Derült időben, nyugodt vízen minden hajót jól el lehet kormányozni, de ma egyáltalán nem játszanak a kezünkre a körülmények, és a vizek egyáltalán nem nyugodtak. Soha ilyen háborús, nehéz, borzalmas időket nem éltünk át, mint amiket ma Európának el kell szenvednie, a veszélyek korába léptünk, a népek tengere feltámadott, és a kirobbant hullámverések mindenhonnan jól látszanak, innen, Magyarországról is"

- hangoztatta metaforikus szavait Orbán Viktor, azt is hozzáfűzve:

"ha nem figyelünk, a hullámverések még bennünket is megrázhatnak", így "aki ilyen viharban hajózik, annak nincs könnyű dolga, ott rendben kell lenni az útiránynak, a hajótestnek, a vitorlázatnak, a hajó személyzetének, és nem árt az sem, ha a kapitány nem félnótás".

Ahol ezek a dolgok nincsenek rendben, ott nem sikerül célba jutni és partot érni - fejtegette sajátos tengerész-hasonlatát.

Kép: Orbán Viktor miniszterelnök (k), Lázár János építési és közlekedési miniszter (j), Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa (b), valamint Kara Ákos, Győr és környéke fideszes országgyűlési képviselője (b2) és Kovács Zoltán, Pápa és környéke fideszes országgyűlési képviselője (j2) a 83-as út avatóünnepségén Pápa közelében 2023. október 14-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A hazai gazdasági problémákat érintve Orbán arra is kitért, "legyünk büszkék arra, hogy vérzivataros időben is a hazánk jó úton jár, sőt nemcsak jó úton jár, hanem képes arra, hogy a nehézségek ellenére - beszélhetnénk az inflációról, a magas kamatokról - még ilyen időkben is képesek vagyunk arra, hogy évtizedes problémákat oldjunk meg". (Viszont a magyar gazdaság viszontagságairól, jelesül a kiugró államháztartási hiányról részletesebben nem beszélt - a szerk.)

A kormányfő a 83-as főút fejlesztését a magyar vidék iránti adósságként említette, és arról beszélt, a magyar vidéktől a kormány és a nemzet két dolgot vár: egyfelől azt, hogy a helyi közösségek legyenek erősek, ezek a területek fejlődjenek, mert az ő erejük nélkül szerinte "nem lehetünk sikeresek", de közben azt is, hogy "ne tűnjön el az egyes térségek igazi arcvonása", olyanok maradjanak, amilyennek megismertük, megszerettük.

A bő évtizede kormányzó miniszterelnök megjegyezte: fejlődést is akarunk, és meg is akarjuk tartani, ami jó; ez nem könnyű feladat. Majd azt is hangsúlyozta, ehhez az kell, hogy ezek a térségek ne essenek ki az ország gazdasági vérkeringéséből. (Azonban a magyar vidék leszakadásának trendjére, például a vasútvonalak bezárására nem tért ki bővebben - a szerk.)

Orbán Viktor szerint "az országot is a jó úthálózat tartja a fejlődés útján", majd arról beszélt, hogy a magyarországi gyorsforgalmi úthálózat sűrűbb, mint a francia, a skandináv vagy az írországi, és csak egy kicsit marad el Ausztriáé mögött.

A miniszterelnök emellett úgy látja, amelyik ország képes arra, hogy ilyen nehéz időkben bővítse az úthálózatát, az olyan ország, amelyik nehéz időkben is képes nagy teljesítményekre.

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Lázár János építési és közlekedési miniszter (j), Kara Ákos, Győr és környéke fideszes országgyűlési képviselője (b) és Kovács Zoltán, Pápa és környéke fideszes országgyűlési képviselője (b3) az új, Győr és Pápa között megépült, kétszer két sávos, 36 kilométer hosszú 83-as út avatóünnepségén Pápa közelében 2023. október 14-én. (MTI/Koszticsák Szilárd)