Orbán Viktor szerint Európa háborús pszichózisban szenved, napról napra sodródik bele a háborúba

Orbán Viktor szerint Európa háborús pszichózisban szenved, napról napra sodródik bele a háborúba

A török fővárosban tartózkodó miniszterelnök azt is fejtegette, hogy a globális többség békét akar.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Ankarában, a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozóján elhangzott beszédében arról beszélt: fontos, hogy a béke hangja felvegye a versenyt a háború hangjának erejével, és fontos, hogy világossá tegyük, a globális többség békét akar.

Az orosz-ukrán háborút illetően a kormányfő azt hangsúlyozta:

sajnos Európa "háborús pszichózisban szenved", a kontinens napról napra sodródik bele a háborúba.

Orbán Viktor a türk államok vezetőinek megköszönte, hogy a béke hangját erősítik. Köszönetet mondott Recep Tayyip Erdogan török elnöknek is, aki szavai szerint eddig sikeresen tudott közvetíteni a harcoló felek között, és arra kérte, hogy erőfeszítéseit folytassa a jövőben is.

Az MTI beszámolója szerint a török fővárosban tartózkodó miniszterelnök azt is kijelentette, hogy Magyarország számára a legfontosabb az emberéletek mentése, ezért azt képviseli, hogy legyen minél hamarabb tűzszünet, és legyenek béketárgyalások.

Ismeretes, beszéde előtt a kormányfő Savkat Mirzijojev üzbég államfővel tárgyalt Ankarában, ahol üdvözölték az egyre szélesebb magyar-üzbég gazdasági együttműködést.

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök, Gurbanguly Berdimuhamedow volt türkmén elnök, a türkmén parlament felsőháza, a Népi Tanács elnöke, Kaszim-Zsomart Tokajev kazah, Savkat Mirzijojev üzbég, Recep Tayyip Erdogan török, lham Alijev azeri és Szadir Zsaparov kirgiz elnök, valamint Kubanicsbek Ömüralijev, a Türk Államok Szervezetének főtitkára és Ersin Tatar, az észak-ciprusi törökök vezetője (b-j) a Türk Államok Szervezetének rendkívüli csúcstalálkozóján Ankarában 2023. március 16-án. - MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher