A hülyeség kora: Orbánt simán lenyomta a kampányfilmjéből készült járványtagadó kamuvideó

A hülyeség kora: Orbánt simán lenyomta a kampányfilmjéből készült járványtagadó kamuvideó
"Annak örülj, hogy még senki nem találta ki a magyar QAnon Sámánt"

- visszhangzik bennem egy (politikai) kampányokkal foglalkozó barátom tanácsa. Az a nagy félelme, hogy egyszer valamelyik hazai (párt)hálózat felkarolja ezt az amúgy nálunk is létező korszellemet, és utána valóban leshetjük a jogállamiságot - hiszen a titkosszolgálatok által is támogatott virtuális mélyállam elleni szabadságharc végül megostromolta a Capitoliumot Washingtonban. 

Akkor öt ember meghalt, teljesen értelmetlenül. 

Vírustagadás: meddig tarthat a szólás szabadsága?

(Figyelem! Ez egy véleménycikk! A leírtak nem feltétlenül tükrözik a teljes szerkesztőség álláspontját, de fontosnak tartjuk, hogy helyt adjunk a kulturált és logikusan érvelő, vitaindító véleményeknek is.) Lehet-e a jövőben remélt nagyobb szabadság érdekében bizonyos szabadságjogokat korlátozni a mában?

Amerika demokratikus berendezkedése túlélte azt, hogy az Egyesült Államok állampolgárainak egy része rátámadt az amerikai törvényhozásra.

Vajon a magyar államiság ilyen mértékű végletes megkérdőjelezése után lenne visszaút a demokráciába?

(Mondjuk ez teljes mértékben az óceán másik partján sem sikerült, elég Donald Trump virtuális törlésére gondolni.)

Erre a kis bevezetőre szerintem szükség volt ahhoz, hogy ne vegyük félvállról azt a több mint 8 ezer(!) megosztást, amit a Hihetetlen Magazin Facebook-posztja generált. Feltételezhetően van több mint 8 ezer magyar állampolgár (választópolgár), akik azért osztottak tovább egy 35 másodperces videót, mert az szerintük cáfolja a híradásokban bemutatott járvány elleni intézkedéseket, a koronavírus-járvány áldozatainak valódiságát, a mentők munkáját. Ezzel több mint 710 ezer ember láthatta ezt az álhírt, kamuvideót.

"Kellettek a vágóképek a napi rém- és álhíradókhoz…"

- írta a poszthoz az amúgy televíziós műsorsávval is rendelkező Hihetetlen Magazin. Egy ablakból felvett képkockákon ugyanis az látszódik, hogy egy tévéstáb többször is felvesz egy utcai jelenetet egy mentőegységgel.

Ez a 8 ezer ember tényleg nagyon sok! Miközben Jakab Péter felszántja a közösségi médiát, még a Jobbik miniszterelnök-jelöltjének videói sem érik el ezt a számot. Az egy héttel ezelőtti Jakab-Orbán csörtét 4,3 ezren osztották meg, de például a legutóbbi parlamenti videóján, amelyben megemlékezik a ficsúrozásról, és amin 16 ezer lájk van, szintén "csak" 1,7 megosztás szerepel. 

Orbán Viktor miniszterelnök stábja is nagyon fontosnak tartja a videós megjelenést a közösségi médiában. Ugyanakkor 8 ezer megosztásra ő sem képes. 

De a legnagyobb poén még hátra van. Ugyanis azok a jelenetek, amelyekből az ostoba/rosszindulatú (a helyes kifejezés aláhúzandó) és álhírgyártó Hihetetlen Magazin csinált egy posztot, valójában Orbán Viktor miniszterelnök szombat esti hálálkodó videójában szerepelnek. Mindössze 2,4 ezer megosztással.


Szóval, miközben Orbán Viktor azon szomorkodik, hogy lassul az oltási kedv, és nem érti, miért nem érjük el vakcinákkal a nyájimmunitást, az okokért valószínűleg elég lenne felmennie a Facebookra.

Optimistából pesszimistába az oltások kapcsán? - Mi lesz így a nyájimmunitással, na meg az Eb-vel?

Emlékezetes, 2020. december 26-án gördült át az első, koronavírus elleni oltóanyagot szállító kisteherautó a hegyeshalmi határátkelőhelyen, ezzel együtt pedig meg is kezdődött hazánkban az oltás. Azóta véget ért már egy második, na meg lassan egy harmadik hullám is, s napról napra növekszik a beoltottak száma.