Orbán beismerte: nincs, ami vidéken tartsa a fiatalokat, nincs megélhetés, de még utak sincsenek

Orbán beismerte: nincs, ami vidéken tartsa a fiatalokat, nincs megélhetés, de még utak sincsenek

Orbán Viktor miniszterelnök egészen döbbenetes erejű beismeréssel szolgált a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) mai gazdakongresszusán. Akár még egy ellenzéki képviselőjelölt is megirigyelhette volna, milyen nyomasztó képet festett le a magyar vidékről, sőt még azt is elismerte, hogy a fiatalok sem kalandvágyból kénytelenek elhagyni a szülőföldjüket. 

A gond ezzel csak az, hogy ezt nem ellenzéki képviselőként, hanem egy 12 éve a hatalomban ülő miniszterelnökként közölte a hallgatóságával. 

Először is elismerte, nem állunk jól a vidék népességmegtartó-erejével.

Orbán Viktor szerint ugyanis a magyar vidék egy jelentős része elveszítette a népességmegtartó-képességét, nem tudja megtartani a fiataljait.

A fiatalok közül nagyon sokan nagyvárosokban, leginkább a fővárosba költöznek, sőt vannak, akik külföldre mennek - ismerte el a hazánkat sújtó demográfiai és szociális válságot a miniszterelnök.

"Szerintem nem a kalandvágy hajtja őket, biztos van ilyen is, de az igazság az, hogy nincs, ami itt tartsa őket"

- ez a mondat pedig felér egy beismeréssel. Sőt, korábban épp Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozta azt többször is, hogy a fiatalság kivándorlása pusztán kalandvágyból történik. 

Ezek szerint mégsem. 

De legalább 12 év kormányzás után rájött, hogy mit kell tennie. 

Mind a 173 vidéki járásban biztosítani kell mindazt a civilizációs vívmányt, ami egy nagyvárosban elérhető, enélkül nem fognak ottmaradni  a fiatalok - folytatta a sokkolást Orbán Viktor.

S mik ezek a "civilizációs vívmányok"?

Rettenetesen szomorú, de Orbán Viktor ezt is megválaszolta. Szóval a magyar miniszterelnök szerint 2022-ben a magyar vidék számára civilizációs vívmány lenne, és éppen ezért szükség van:

  • tisztességes megélhetést kínáló munkalehetőségre, ami ne legyen messze, 
  • megfelelő egészségügyi ellátásra, 
  • jó közoktatásra, alsó tagozat helyben, jó színvonalú középiskola valahol a közelben, 
  • szabadidős tevékenységekre (például sportcsarnok),
  • infrastrukturális beruházásokra, például járható(!!!) utakra,
  • valamint, "miután modern világban élünk", kell internetelérés is.

Az Orbán-kormány továbbá azt is vállalta (12 év után), hogy a vidéken élőknek ne kelljen egy órát ingáznia fenti szolgáltatások igénybe vétele érdekében.

Mindenesetre nem árt azért összefoglalni: Orbán Viktor szerint 12 év miniszterelnöksége alatt a vidék elvesztette a fiataljait, mert nincs se tisztességes megélhetés, se megfelelő egészségügy, se jó közoktatás, sem járható utak, de még internet se nagyon. 

 Körülbelül 24:30-tól hallható Orbán Viktor őszödi beszéde