Orbán Bécsben: "Én nem ravaszkodok, meg utalok, meg kerülgetem a forró kását"

Orbán Bécsben: "Én nem ravaszkodok, meg utalok, meg kerülgetem a forró kását"

A kormányfő az osztrák kancellárral találkozott, érkezésekor pedig többen kifütyülték őt.

A következő években is számíthatunk Ausztriára és fordítva is így áll a helyzet - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Bécsben, miután megbeszélést folytatott Karl Nehammer osztrák kancellárral.

A kormányfő szavai szerint "amikor könnyű idők járnak, akkor a barátság is könnyű, amikor nehéz idők járnak, akkor meg nehezebb". Most nehéz idők járnak, és kérdés, hogy a speciális történelmi barátság a két nemzet között segít-e a háború, a migráció, az energia és a gazdasági együttműködés kérdésében. A tárgyalások után szerinte megállapítható, hogy

"a következő években is számíthatunk Ausztriára", és fordítva is így áll a helyzet.

Közölte azt is, hogy az atomenergia ügyében nem látja annak az esélyét, hogy közös álláspontra jussanak, mert "nekünk nincsenek olyan folyóink és lehetőségeink, mint az osztrák barátainknak, ezért a magyar energiarendszerből nem tudjuk nélkülözni az atomenergiát". Ez a vita fenn fog maradni, de igyekeznek együttműködni és egymásnak kölcsönös biztonsági garanciákat adni - tette hozzá.

Meglátása szerint a háborút ebben a formában nem lehet megnyerni, módosítani kell a stratégián, különben nem lesz béke. Márpedig ha nem lesz béke, "semmilyen problémát nem tudunk megoldani, nem lesz energia, és bele fog tolódni az egész Európai Unió egy háborús gazdasági helyzetbe" - vélte a kormányfő.

Orbán Viktor nem javasolja a gázembargót

A miniszterelnök szerint Magyarország minden szankciós kérdésben dűlőre tudott jutni eddig az EU-val, de most egy falhoz értek, a gázembargóhoz, és azt javasolja az uniónak, hogy "ne ütközzünk neki ennek a falnak", és ebben nincs egyedül.

A kormányfő Karl Nehammer osztrák kancellárral közös sajtótájékoztatójukon hangsúlyozta: az EU alapszerződése világosan kimondja, hogy az energiamixet minden ország a saját nemzeti hatáskörében állapítja meg, és ha "Brüsszelből beleszólnak", az függetlenül Brüsszel jó vagy rossz szándékától, "a magyar fülnek mindig negatív lesz" - vélekedett.

"De nincs mit tennünk", mert az európai egység is fontos, és sokszor előfordul, hogy Magyarország valamivel nem ért egyet, de az európai egységet olyan értéknek tekinti, hogy tudomásul veszi a számára kedvezőtlen döntéseket - mondta, hozzáfűzve: itt is ez a helyzet.

Orbán szerint "fantasztikus eredményeket" értünk el a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni küzdelemben

Magyarország fantasztikus eredményeket ért el a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni küzdelemben és "ebben a mi kormányunk különösen is élen járt" - magyarázta Orbán Viktor.

A kormányfő kiemelte: zéró tolerancia van Magyarországon, jogilag is üldözendők az ilyen cselekmények, és a politikai közbeszédben sem lehetségesek. Ezért "kértem a kancellár urat, hogyha bármi érzékeny történelmi vagy intellektuális szellemi természetű kérdés kerül elő, és kétségek vannak, akkor mindig egy kulturális koncepció szerint értelmezze a Magyarországról jövő híreket" - fogalmazott.

Orbán fontosnak tartotta hangsúlyozni:

"Magyarországon biológiai alapú megközelítése semmilyen politikai kérdésnek nem lehetséges; ami lehetséges, az a kulturális alapú megközelítés".

Arról is beszélt, hogy ő "talán az egyetlen nyíltan bevándorlásellenes politikus az egész Európai Unióban", tehát - folytatta - "én nem ravaszkodok, meg utalok, meg kerülgetem a forró kását, hanem nagyon világos, direkt álláspontom van és magamat ezért egy migrációs bevándorlásellenes politikusnak is definiálom, és azt szeretném, hogyha Magyarország nem válna bevándorlóországgá és nem szeretném, hogyha a migráció megerősödne Magyarországon".

Ennek az álláspontnak nem biológiai alapjai vannak, "ez nem faji kérdés a mi számunkra, ez kulturális kérdés, egész egyszerűen civilizációnkat úgy akarjuk fenntartani, ahogy az most van" - fogalmazott az MTI beszámolója szerint Orbán Viktor Bécsben, miután Tusványoson elhangzott beszédében elég hangsúlyosan fejtegette a fajok keveredésének témakörét.

Orbán Viktor Tusványoson: "Ne feledjük, 2030-ra gyúrunk" - de csak 2024-ig tervez

Orbán Viktor miniszterelnök Tusványoson ismét betekintést engedett a lapjaiba, 2030-ig számol a magyar kormányfő, de beszélt az orosz-ukrán háború lehetséges lezárásának feltételeiről is. 

Kifütyülték a kormányfőt a kancellári hivatal előtt

Ugyanakkor a Telex helyszíni tudósítója szerint több tucat tüntető várta csütörtök délelőtt Orbán Viktort Bécsben, az osztrák kancellári hivatal épülete előtt, érkezésekor pedig a jelenlévők kifütyülték a magyar miniszterelnököt.