Mélyállam: Orbán a választások előtt még 15 milliárdot csoportosít át a fideszes alapítványokra

Mélyállam: Orbán a választások előtt még 15 milliárdot csoportosít át a fideszes alapítványokra

Hiába közelednek az országgyűlési választások időpontja, Orbán Viktor továbbra is tömi a pénzt a fideszes magánalapítványokba. Emlékezetes, tavaly tavaszra építette ki Orbán Viktor azt a mélyállamot, amely a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokon keresztül egy kormányváltás után is képes lehet a valódi/gazdasági hatalmat gyakorolni, magánál ragadni. Az alapítványok működését ebben a videóban mutattuk be:

Orbán, a kalózkapitány - így rejti el a Fidesz a több ezer milliárdos közpénzvagyont a '22-es bukásukra készülve

„Ismerős lehet mindannyiunknak a történet gyermekkorunkból, amikor a kalózkapitány már tudja, hogy nem úszhatja meg az elszámoltatást, nem úszhatja meg a súlyos a börtönéveket, eszeveszett kapkodásba kezd, és a megszerzett kincseit próbálja elásni, még az utolsó perceket felhasználva. Ez a kincses sziget legendája.

Ahogy az ismert, a közpénzmilliárdokkal kistafírozott alapítványok kuratóriumait rendszerint NER-kompatibilis, vagy egyenesen fideszes emberekkel töltötték fel, róluk pedig ebben a cikkünkben írtunk:

Megmutatjuk, kik képviselik a fideszes mélyállamot: hiába a kormányváltás, ha maradnak '22 után is

Az Országgyűlés kormánypárti többsége kedden átnyomta a "közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról" szóló törvényjavaslatot (KEKVA), mindez azt jelenti, hogy a hazai felsőoktatási intézmények közel 70 százaléka alapítványi fenntartásba került. A Fidesz közvagyon-privatizálásaként is emlegetett húzását alaposan bebetonozta, ugyanis az alapítványok működésére vonatkozó szabályok többsége csak kétharmaddal lesz módosítható.

Ez most azért fontos, mert Orbán Viktor kiadott egy friss határozatot a tegnapi Magyar Közlönyben egy 15 milliárd forintos azonnali átcsoportosításról: Varga Mihály pénzügyminiszternek március 30-ai hatállyal kell átutalnia a pénzt a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség részére. 

A melléklet szerint a cél a

"közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány létesítéséhez, valamint részére pénzbeli vagyoni juttatás nyújtásához szükséges forrás biztosítása",

azon belül pedig "egyéb működési célú kiadások" van feltüntetve - de nincs részletezve, hogy pontosan milyen kiadások lehetnek ezek. Akár új alapítvány alapítása, akár egy 15 milliárdos számla kielégítése szóba kerülhet. 

Százmilliárdos vagyont kap a Varga Mihály vezette egyetemi alapítvány egy olyan alapkezelőtől, amelynek jelenleg a Pénzügyminisztérium a tulajdonosa

Mintegy 150 milliárd forintos vagyon kerülhet az Óbudai Egyetemet fenntartó Rudolf Kálmán Alapítványhoz, amelynek kuratóriumát Varga Mihály pénzügyminiszter vezeti elnökként - írja a Népszava. Már a parlament előtt van az „egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények módosításáról" szóló törvényjavaslat, amelyből kiderül, hogy a Rudolf Kálmán Alapítvány három darab befektetési jegyet kap az államtól ingyenes vagyonjuttatás keretében.

Az biztos, hogy Gulyás Gergely személyesen még nem része a fideszes mélyállamnak. Miközben például

  • Varga Judit igazságügyi miniszter kuratóriumi elnök (Universitas Miskolcinensis Alapítvány),
  • Varga Mihály pénzügyminiszter kuratóriumi elnök (Rudolf Kálmán Óbudai Egyetemért Alapítvány),
  • Süli János Paksért felelős miniszter kuratóriumi elnök (Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány),
  • Navracsics Tibor fideszes képviselőjelölt kuratóriumi elnök (Pannon Egyetemért Alapítvány),
  • Bódis József államtitkár kuratóriumi elnök (Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány),
  • Orbán Balázs államtitkár kuratóriumi elnök (Mathias Corvinus Collegium Alapítvány).

Fideszes kisgömböc és janicsárképző - már jogerősen lehet így hívni az MCC alapítványát

Mostantól a fideszes lenyúlás, a fideszes kisgömböc és a Fidesz janicsárképzője kifejezések is használhatók a Mathias Corvinus Collegium Alapítványra (MCCA) - írja a 24.hu. Az MCC alapítványa ugyanis jogerősen pert vesztett az MSZP és Molnár Zsolt szocialista képviselő ellen.