Orbán a háborút, a pénzosztást és Márki-Zay Pétert is győzelmi okként említette

Orbán a háborút, a pénzosztást és Márki-Zay Pétert is győzelmi okként említette

A magyarok békét akarnak, és arra szavaznak, aki erre nagyobb garanciát ad – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján, melyen értékelte a vasárnapi országgyűlési választások eredményét is.

A miniszterelnök szerint Magyarország egy sikeres ország, és ezt mindenki látja, aki leveszi az ideológiai szemüvegét és politikai szemellenzőjét: Orbán Viktor úgy gondolja, a gazdasági növekedés, az alacsony munkanélküliség és a családtámogatások aránya is közrejátszottak abban, hogy az ország sikeresnek tekinthető.

Az ellenzéki összefogást viszont azzal bírálta, hogy az szerinte egy „csak a hatalomért” elven működő koalíció volt, ami „tiszteletlenség volt a választókkal szemben”, az emberek ugyanis nem kérnek olyan politikából, ami ideológiák nélkül működik.

A kormányfő idézte Márki-Zay Péter korábbi miniszterelnök-jelöltet is, aki a kampányban többek között azt mondta, az ellenzék a fasisztákat és a kommunistákat is képviseli az összefogásban. Orbán Viktor ezzel tulajdonképpen egyértelművé tette, osztja az ellenzéki pártvezetők azon kritikáját, hogy Márki-Zay kommunikációs öngóljai vezettek az ellenzéki szavazótábor elbizonytalanításához, valamint egyértelműen jelezte azt is, hogy a háborúellenes retorika és a pénzvisszaosztások is a kampány részét képezték.

Jakab: Az elmúlt fél évben eleget mostuk a miniszterelnök-jelölt úr szennyesét

A választási vereséget követő hétfőn az Egységben Magyarországért ellenzéki együttműködés több vezetője, köztük Jakab Péter is az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt. A Jobbik elnöke Márki-Zay Péter volt kormányfőjelölt inkriminált kifejezéseire utalva rámutatott, a rossz kifejezéseket sem a jobboldalon, sem a baloldalon nem szeretik a választók.

Az oroszbarátsággal vádolt Orbán Viktor a magyarországi választásokon túl arról is beszélt, az Európai Unió tagjaiként tovább erősítik szövetségeiket, NATO-tagállamként pedig még erősebbé fejlesztik a magyar hadsereget. Ezzel a szövetségeseink is nyernek – mutatott rá.

A miniszterelnök szerint a legfontosabb teendő most az, hogy tárgyalásos úton tűzszünetet érjenek el az oroszok és az ukránok között, majd egy európai békekonferencia keretében kell megoldást találni a konfliktusokra, különben azok egyre közelebb fognak kerülni Európa belsejéhez.

Mint mondta, Európában éppen kibontakozóban van egy gazdasági válság, és ez jelentős mértékben az Oroszországgal szembeni szankciók miatt van. „Ennek meg fogjuk fizetni az árát” – mutatott rá Orbán Viktor, hozzátéve, a kormány „képes” arra, hogy megvédje a magyar családokat, ugyanakkor a növekvő energiaárak ügyében brüsszeli lépésekre van szükség.

Ez alatt arra gondolt, hogy fel kell függeszteni az „adminisztratív előírásokat”, azaz adókat kell csökkenteni. A kormányfő szerint szüneteltetni kell a kibocsátás-kereskedelmi rendszert (ETS), a villamosenergia és a gázárak összekapcsolását, valamint fel kell függeszteni azt az eljárást is, hogy bioüzemanyagot kell keverni az üzemanyagokba, ugyanis ez is növeli az európai üzemanyagárakat.