Moszkva bekeményít: nemzetközi fellépést sürgetnek az ukrán oktatási törvény visszavonásáért

"Etnocídium."

"Ukrajna oktatási törvénye, amelyet annak az országnak az elnöke szeptember 25-én írt alá, megsérti az ENSZ, az EBESZ és az Európa Tanács dokumentumaiban rögzített alapelveket, és nyilvánvalóan ellentétes Ukrajnának ezekben a szervezetekben vállalt kötelezettségeivel" - mondta Zaharova.

"Arra hívjuk fel az összes ország kormányát, hogy tegyenek hatékony lépéseket ennek (a törvénynek) a visszavonása érdekében. Abból indulunk ki, hogy az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa, az Európa Tanács (ET) nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezményének konzultatív bizottsága, a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának szakértői bizottsága és más illetékes nemzetközi szervek haladéktalanul objektív módon ki fogják értékelni ezt a - ha szabad így nevezni - jogszabályt" - tette hozzá.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy az új ukrán nyelvtörvény az Emberi Jogok Európai Egyezményét, az ET Nemzeti Kisebbségvédelmi Keretegyezményét, és a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartáját is sérti.

Kijelentette, hogy az ukrán jogszabály rendelkezései nyilvánvalóan ellentétesek az EBESZ nemzeti kisebbségi főbiztosának az oktatásra vonatkozó 1996-os hágai ajánlásaival, amelyek támogatják a nemzeti kisebbségek anyanyelvi oktatáshoz való jogát általános, közép-, szak- és főiskolai szinten. Zaharova idézte a dokumentumot, amelynek értelmében "a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek identitásmegőrzési joga teljes egészében csak úgy valósulhat meg, ha az oktatási folyamat során anyanyelvüket kellő mértékben elsajátíthatják".

Az orosz Állami Duma szerdán elfogadott nyilatkozatában az ukrajnai oroszok elleni "etnocídiummal" - etnikai csoport tervszerű és szándékos elpusztításával - vádolta meg Kijevet az ukrán oktatási törvény miatt.

Hatályba lépett az ukrán oktatási törvény - Veszélyben a beregszászi magyar főiskola!

Megjelent szerdán a Holosz Ukrajini című, hivatalos közlönynek számító lapban az új ukrán oktatási törvény, amivel hatályba lépett a jogszabály, amely az MTI által megkérdezett jogi szakértő szerint nemcsak az anyanyelvű iskolai oktatást korlátozza, de veszélybe sodorhatja a magántulajdonban lévő beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola működését.