Óvatossági intézkedések megtételét javasolja az Nemzeti Bank az OTP-nek az orosz működés kapcsán

Óvatossági intézkedések megtételét javasolja az Nemzeti Bank az OTP-nek az orosz működés kapcsán

Az MNB vezetői levelében több elővigyázatossági intézkedés megtételét javasolta az OTP Banknak oroszországi leánybankja tevékenysége kapcsán. Céljuk, hogy ezzel hozzájárulhatnak a bankcsoport további stabil, eredményes, megbízható működéséhez.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön vezetői levélben hívta fel az OTP figyelmét több, a bankcsoport oroszországi leánybankja (OBRU) működésével kapcsolatos elővigyázatossági intézkedés megtételére.

Kockázatos lehet, hogy az OTP még mindig a háborúban álló Oroszországgal üzletel.

Az MNB megítélése szerint az oroszországi tevékenység, fizetési forgalom kapcsán kockázatok merülhetnek fel, hiszen a gazdasági szankciók, a pénzmosás-megelőzési és terrorizmusfinanszírozási tevékenység, illetve a jogszabályoknak, előírásoknak való megfelelés terén számos ponton eltérő az oroszországi, illetve az európai uniós álláspont – írták. Szerintük ezen kockázatok folyamatosan a nemzetközi hatóságok, közöttük a számos európai bankcsoport felügyeletét ellátó Európai Központi Bank kiemelt figyelmében állnak, amely hasonló lépéseket tett a közelmúltban.

Hangsúlyozták: a most javasolt intézkedések hozzájárulhatnak az OTP bankcsoport további eredményes, megbízható működéséhez és a hazai pénzügyi stabilitás további erősítéséhez is.

A magyar jegybank célszerűnek látja, hogy a hitelintézet anyabankja állítson össze és folyamatosan frissítsen egy, az OTP Bank felsővezetői döntéshozó testülete által jóváhagyott kritériumrendszert a bankcsoport által elfogadható kockázatúnak ítélt nemzetközi átutalások vonatkozásában.

Az MNB tulajdonképpen az Oroszországból való lassú kivonulást javasolja az OTP-nek.

Az Nemzeti Bank vezetői levele továbbá ajánlásokat fogalmaz meg az oroszországi vállalati hitelállomány leépítésére, a lakossági hitelállomány szinten tartására és a betétállomány csökkentésére.

Az OTP Banknak – az OTP Bank igazgatósága által is jóváhagyott – üzleti- és cselekvési tervet szükséges benyújtania az MNB-nek és a fentiek teljesítéséről rendszeresen szükséges beszámolni a bankfelügyeletnek – szögezte le a jegybank sajtóközleménye.

(Címlapkép: Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke interjút ad Székely Dávidnak, az M4 Sport csatornaigazgatójának az MTVA Kunigunda útjai stúdiójában 2024. január 29-én. MTI/Szigetváry Zsolt)