Egy bazi nagy gödröt ásnak az oroszoknak Pakson

Egy bazi nagy gödröt ásnak az oroszoknak Pakson

Bár az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) szeptember 30-án azt közölte, hogy egyelőre nem adják ki az új paksi atomerőművi blokkok létesítésére vonatkozó engedélyt, és hiánypótlásra kötelezték a Paks II. Zrt.-t., aztán mégis megadták az engedélyt a földmunkák elkezdéséhez. 

A portfolio.hu szerint a gödörásási engedélyt a talajvíz szintjéig kapták meg. Mint írták, ez átlagosan 5,5 méter mélységet jelent. A szakhatósági dokumentumokból kiderül, hogy a Duna partján ásott gödör gigantikus méretű lesz: 985 méter hosszú és 420 méter széles, a munkagödörből 933 ezer köbméter földet fognak kitermelni. A gödör déli széle a paksi atomerőmű meglévő 4. blokkjától körülbelül 120 méter távolságra lesz.

Az egyik becsatolt szakhatósági anyag alapján a gödör teljes, 22 méter mélységig terjedő kiásása körülbelül hat évet vesz majd igénybe. 

A lényeg, hogy az engedélyeztetés végső megadása előtt is elkezdődhet a földmunka, miközben Paks 2 sorsáról, illetve az erre felvett gigahitelről az Orbán-kormánynak még mindig tárgyalnia kell az oroszokkal Moszkvában. De legalább lesz egy gödör. 

Volt idő, amikor a Fidesz szerint az oroszokkal való üzletelés a demokrácia feladását jelentette

Anna Applebaum újságíró foglalta össze talán a legjobban, hogy mit is jelent Oroszországnak hazánk. Történt mindez azután, hogy 2014-ben Magyarország szerződést kötött az oroszokkal a Paksi Atomerőmű bővítéséről. „Az oroszok mostanában úgy terjesztik ki befolyásukat, hogy nagy energetikai befektetéseket használnak arra, hogy korrupciós hálózatot építsenek és függőséget alakítsanak ki."