Palesztin elnök: a Hamász nem képviseli a népünket

Palesztin elnök: a Hamász nem képviseli a népünket

Mahmúd Abbász elítéli a civilek meggyilkolását mindkét oldalon, emellett békés ellenállásra buzdította a palesztinokat.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet cselekedeteivel és politikájával nem képviseli a palesztin népet - jelentette ki Mahmúd Abbász palesztin elnök Nicolás Maduro venezuelai elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében - amelyről a WAFA palesztin hírügynökség számolt be hétfőn.

Abbász a Hamász Izrael elleni támadásával és Izrael válaszcsapásaival kapcsolatban közölte, hogy elítéli civilek meggyilkolását mindkét oldalon.

Felszólította mindkét felet a túszok és a foglyok szabadon engedésére. Békés ellenállásra buzdította a palesztinokat az izraeli megszállással szemben, és hangsúlyozta, hogy a palesztinokkal szembeni izraeli agresszió megállítására van szükség.

Amióta a Hamász 2007-ben magához ragadta a hatalmat a Gázai övezetben, a két szervezet élesen szemben áll egymással. Abbász - akinek befolyását a Gázai övezetben azóta csekély mértékűnek tekintik - hangsúlyozta Madurónak, hogy a Palesztinai Felszabadítási Szervezet a palesztin nép egyetlen legitim képviselője.

A Hamászt terrorszervezetnek nyilvánította az Európai Unió, az Egyesült Államok és Izrael.

Mint megírtuk, hétfőn Izrael bejelentette, hogy kitelepíti a lakosokat a libanoni határ mentén fekvő 28 településről két kilométeres sávban. Az ott élőket szállodákba vagy vendégházakba viszik, elszállásolásuk költségeit a kormány állja.

(Címlapkép: Mahmúd Abbász palesztin elnök (j) és Antony Blinken amerikai külügyminiszter találkozója a jordániai fővárosban, Ammánban 2023. október 13-án. MTI/AP/Jacquelyn Martin)