Ezért tartja támogathatónak a béruniót a Munkástanácsok Országos Szövetsége

Hasznosnak nevezte a béruniós kezdeményezést Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a Hír TV Newsroom című műsorában.

A Magyar Nemzet kedden arról írt, hogy a sztrájkfenyegetettség hatására béremelési szándékát bejelentő Tesco ötszáz embert küldhet el központi részlegétől. Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke úgy tudja, a cég másként nem tudja vagy nem akarja kigazdálkodni azt, hogy az érdekvédők nyomására növeli a fizetéseket. 

Ezzel kapcsolatban Palkovics elmondta: a terv illogikus, ha egyáltalán létezik, bár az ilyen hírek leginkább a munkáltatónak jók, akik ilyen eszközökkel próbálják manipulálni a sztrájkra készülőket.

Palkovics rámutatott: a szektor épp hatalmas munkaerőhiánnyal küzd, a szomszédos Ausztriában kétszer annyian dolgoznak feleannyi üzletben. Nyugaton ráadásul négyszeres bérért dolgoznak jóval többen, így afent említett információ mögött inkább valóban a munkáltató fenyegetése állhat.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége a cégek lelkileg és anyagilag is kizsákmányolják a dolgozókat. A szövetség ezért kezdeményezi a kereskedelemben működő ágazati párbeszéd bizottság összehívását.

Palkovics a bérekkel kapcsolatban megerősítette, amit a Vona Gáborral folytatott találkozója után már elmondott: bár országos szakszervezet egy politikai akcióhoz nem szívesen csatlakozik, a béruniós kezdeményezés alkalmas arra, hogy ébren tartsa azt a gondolatot, hogy béreket emelni kell.

A szakember kiemelte: egy aláírás nem fogja egyik pillanatról megváltoztatni a helyzetet, de nagyon fontos, hogy a kérdés napirendre került, hiszen a kampány serkentheti a béremelések dinamikáját.