A HVG megszerezte az MTA kivégzését szolgáló Palkovics-tervet

A kormány sorosista hadüzenetnek tartja a tiltakozásokat.

A hvg.hu által megszerzett dokumentum szerint Palkovics két forgatókönyvet vázolt fel az MTA kapcsán:

  1. Az MTA elfogadja az ITM ajánlatát, és együtt építik fel az új struktúrát, amivel elszakítják az MTA-tól a kutatóhálózatot. Ebben ugyanis nem tágít a miniszter.
  2. Ha az akadémia ellenáll, akkor a kormány módosítja az akadémiai törvényt, és saját maga „kényszerül felépíteni az új struktúrát”, az intézetek pedig „maguk dönthetnek” arról, hogy MTA részeként működnek-e tovább, vagy csatlakoznak a kormány által létrehozott új intézményhez, esetleg egy egyetemhez.

Palkovics állítólag örömmel újságolta el névtelenségben maradó partnerének, hogy a Professzorok Batthyány Köre (PBK) már egyetért a kormány elképzeléseivel.

Eredetileg nem azonosultak a kormány törekvéseivel, és fájlalták a kialakult helyzetet. Miután azonban bemutatta nekik mit akar a kormány, a PBK képviselői megváltoztatták kezdeti álláspontjukat. Annyira, hogy elvállalták, hogy közvetítenek a kormány és az MTA között annak elősegítésére, hogy mielőbb megállapodás születhessen”

– foglalta össze Palkovics történetét beszélgetőpartnere.

A hvg.hu azt írja, a miniszter világossá tette, hogy csak ehhez hasonló magatartás elfogadható számára. Hangsúlyozta:

„hadüzenetnek tekinti a kormány, hogy sorosista rendezvény volt az egyik MTA kutatóközpontban. Nem érti, miért fordulhat ilyen elő, hacsak nem szándékosan provokálunk, ami felelőtlen egy ilyen időszakban.”

Csütörtökön jelentős érdeklődés mellett tartotta meg második rendezvényét az Akadémiai Dolgozók Fóruma. Egy héttel korábban egy háttérbeszélgetést szerveztek az MTA kutatóintézeteiben dolgozók. Mindkét esetben a kutatóintézetek finanszírozásáról, a kormány új pályázati rendszeréről és a kutatás szabadságáról volt szó.

Így szednék szét az MTA kutatóitnézeteit

A hvg.hu által hivatkozott beszélgetés átiratából az derül ki, hogy a kormány két alapítványt hozna létre. A Bay Zoltán nevét viselő hálózathoz tartoznának az alkalmazott tudományokkal foglalkozó intézetek: az Atommagkutató Intézet (ATOMKI) és az Energia- és Környezetbiztonsági Intézet. Az alapkutatásokkal foglalkozó Eötvös Lóránd Társasághoz kerülne a Szegedi Biológiai Kutatóközpont, az Ökológiai Kutatóközpont, a SZTAKI, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet, a Zenetudományi Intézet és a Nyelvtudományi Intézet. Az Agrártudományi Kutatóközpont a mezőgazdasági tárcához kerülne a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központtal összevonva – írja a lap.

Az Eötvös Loránd Társaságot az MTA és a kormány közösen alapítaná meg, de a kurátorok háromnegyedét az előbbi delegálná, vagyis az akadémiának gyakorlatilag alig lenne beleszólása. A természettudományi intézetek megmaradnának, működésük továbbra is biztosított lesz, de nem az MTA-n beül, hanem a minisztérium irányításával, az akadémia csak köztestületnek maradna meg. A Bölcsészettudományi és a Társadalomtudományi Kutatóközpontokat, illetve a Palkovics által már rég megszüntetni szándékozott Közgazdasági Kutatóintézetet az egyetemekhez csatolnák.

A hvg.hu szerint a kormány ugyanazt a csapdát készítette el az MTA-nak, mint a CEU-nak. Első lépésben az MTA intézeteinek költségvetését áthelyezte az ITM-be, majd azt állította, hogy az összeget megkapják az intézetek, csak némi beleszólást szeretnének a kutatási irányokba, az innováció javára. Nemrég viszont arról döntött, hogy az összeget pályázati formában osztja szét, de a pályázatokat kinyitotta az egyetemek számára is, a lap információi szerint az egyetemek kancellárjait felszólították: pályázzanak be a forrásokra.

Kedden ül össze az MTA elnöksége, akik várhatóan elutasítják az új pályázati rendszert, az akadémiai dolgozók folytatni kívánják tiltakozásukat: jövő kedden utcára vonulnak és élőlánccal veszik körbe az MTA épületét a Széchenyi téren. A rendezvényre több ezer akadémiai dolgozót és velük szolidáris szimpatizánst várnak a szervezők.

(Fotó: Béli Balázs/Alfahir.hu)

Több száz tudós tiltakozott a „Palkovics-terv" és az MTA államosítása ellen

Jelentős érdeklődés mellett már a második rendezvényét tartotta meg az Akadémiai Dolgozók Fóruma, amit a Természettudományi Kutatóközpont, a Wigner Fizikai Kutatóközpont és a Rényi Matematikai Kutatóintézet Közalkalmazotti Tanácsai hívták össze, de mellettük nagy számban megjelentek a Bölcsészettudományi Kutatóközpont és más tudományágak dolgozói is.