Érdemi tárgyalás még nem volt a pedagógus szakszervezetek és a minisztérium között

Érdemi tárgyalás még nem volt a pedagógus szakszervezetek és a minisztérium között

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke az Eduline oktatási portálnak úgy fogalmazott a minisztériummal folytatott tárgyalások első része után, hogy

"az elmúlt másfél órában, bár kemény csata volt, érdemi munkával nem foglalkoztunk." 

Mint kiderült, a megbeszélésen részt vevő helyettes államtitkár megbízólevele, csak a PDSZ-szel való tárgyalásra jogosította fel, a PSZ ebben nem volt nevesítve. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet (PDSZ) az egyeztetés után kijelentette, nem fogadja el azt, hogy egyedül tárgyaljon, hiszen közös sztrájkbizottságba lépett a két szakszervezet, közösen szeretnének eredményeket elérni.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elutasította az Orbán Viktor által múlt hét pénteken belengetett 10 százalékos béremelést.

Mint írták: "a javaslatot méltatlanul alacsonynak, s megalázónak tartják."

A PSZ kiemelte, hogy a sztrájktárgyalásokon olyan egyértelmű, érdemi ajánlatot várnak a kormánytól, amely megállítja a nevelésben és oktatásban dolgozók elvándorlását a pályáról és ezzel megteremti a minőségi oktatás egyik feltételét.

Ercse Kriszta: "Meg lehet akár duplázni is a pedagógusok fizetését, akkor sem fognak többen tanítani"

Az elmúlt 11 évre visszatekintve az látható, hogy az Orbán-kormány számára nem tartozik a prioritások közé a hazai oktatás problémáinak megoldása. Jól jellemzi a helyzetet, hogy még önálló oktatási minisztériumról sem beszélhetünk, sőt: szinte egyedülálló módon hazánkban a közoktatást és a felsőoktatást két külön tárca irányítja.

Mint ismert, a pedagógusok bérrendezése továbbra is megoldatlan feladat a kormány számára. A probléma legfőbb oka az, hogy a bérek számítási képletéből 2015-től kivették a minimálbér emelkedésének hatását, helyette továbbra is a 2014. évi 101.500 forintos minimálbér szerepel szorzóként "vetítési alap" néven. Így például ebben az évben kizárólag azon tanárok fizetése emelkedik, akiknek a szakmában töltött idejüknek köszönhetően magasabb pedagógus bérkategóriába lépnek át. 

Az Európai Bizottság korábbi felmérése szerint

Magyarországot tekintve, a kezdő pedagógusok garantált bérminimuma vásárlóerő-egységben az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban.

A PSZ és a PDSZ azért fogott össze, mert szeretnék elérni, hogy

  • a pedagógusok bértáblájának az alapja ismét a minimálbér legyen,
  • a pedagógusok neveléssel-oktatással lekötött munkaideje heti 22 óra legyen,
  • rendezzék az oktatásban nem pedagógusként dolgozók bérhelyzetét is,
  • és a pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztenseket heti 40 helyett 35 órára lehessen beosztani.