Pedagógushiány: beindult a toborzás, több ezer tanárt keresnek az őszi tanévkezdésre

Pedagógushiány: beindult a toborzás, több ezer tanárt keresnek az őszi tanévkezdésre

Az adatok alapján 3600 álláshirdetésről tudni, a legtöbb aktív álláshirdetésre a Monori Tankerületi Központnak van jelenleg.

Beindult a nyári tanárkeresés, a tanévzárást követően eddig mintegy 3600 álláshirdetést tettek közzé a tankerületi központok – írta meg a Népszava.

A lap azt írja,

a közszféra álláskereső oldalán, a Közszolgállás Portálon jelen állás szerint 1903 hirdetés lehetett találni a „tanár” szóra, 1516 hirdetést a „pedagógus” szóra és 728 hirdetést a „tanító” szóra rákeresve, az álláshelyek nagy többségét tankerületi intézményekben hirdették meg.

A probléma súlyosságát mutatja, hogy nemcsak pedagógusokat keresnek, hanem pszichológusokat, logopédusokat, karbantartókat, takarítókat is fel akarnak venni a tankerületi központok.

A 60 tankerületi központ hirdetéseinek csaknem 20 százalékát (683) a kilenc budapesti tankerület hirdetései teszik ki, közülük is a Dél-Pesti Tankerületi Központ jegyzi a legtöbbet, összesen 122 hirdetést

- derült ki a Népszava cikkéből.

Országosan a legtöbb aktív álláshirdetése (247) a Monori Tankerületi Központnak van jelenleg, amit a Tatabányai (153), a Győri (132) és a Székesfehérvári Tankerületi Központ (131) követi.

A munkaerő iránti kereslet azonban magasabb a hirdetések számánál, amit az is alátámaszt, hogy több esetben egy hirdetésen belül keresnek egyszerre 2-4 fő pedagógust.

A hirdetésekből az is látszik, hogy sok helyen keresnek természettudományos (kémia, biológia, matematika) és idegen nyelvi tanárokat - jegyzi meg a lap.

A Klebelsberg Központ közben azzal igyekszik izzadtságszagúan magyarázni a hirdetések brutálisan magas számát, hogy a pedagógusok általában tanév végén és a nyári szünetben váltanak munkahelyet, a meghirdetett álláshelyek száma ezért magasabb.

Nem biztosított a pedagógusok utánpótlása

Mint korábban megírtuk, nem biztosított a pedagógusok utánpótlása, a következő években sokkal többen mennek nyugdíjba, mint ahányan pályára lépnek - ez derült ki a Matolcsy György fémjelezte jegybanki tanulmányból, amely megoldásokra is javaslatot tesz.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss helyzetértékelésében az áll, az üres álláshelyek és a nyugdíjas visszafoglalkoztatottak száma alapján jelenleg nagyságrendileg 16 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből.

(Címlapkép: Luposnyi Mária pedagógus órát tart az elsősöknek a békéscsabai Szlovák Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium egyik tantermében 2013. szeptember 2-án. MTI/Rosta Tibor)