Pedagógusok Szakszervezete: a kormány állítsa vissza a sztrájkjogot, és fejezze be a tanárok megfélemlítését!

Pedagógusok Szakszervezete: a kormány állítsa vissza a sztrájkjogot, és fejezze be a tanárok megfélemlítését!

Azt követelik, hogy a kormány azonnal emelje a pedagógusok bérét, rendezze a nevelést-oktatást segítő munkatársak, technikai dolgozók, valamint a szakképzésben foglalkoztatottak bérét is.

Közleményt fogadott el a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) ezen a hétvégén ülésező XXXIV. kongresszusa Hajdúszoboszlón, amelyben összefoglalták követeléseiket.

Az Összefogunk, folytatjuk, nem félünk! című dokumentum szerint - amelyet szombaton juttattak el az MTI-nek - a PSZ egyebek mellett követeli, hogy a kormány és a parlament "állítsa vissza az oktatásban dolgozók sztrájkjogát, fejezze be a pedagógusok megfélemlítését".

Mint írták, ismételten követelik, hogy

a kormány azonnal emelje a pedagógusok bérét, rendezze a nevelést-oktatást segítő munkatársak, technikai dolgozók, valamint a szakképzésben foglalkoztatottak bérét is, a szakképzés pedig legyen ismét a köznevelés része.

Önálló oktatási minisztérium kell - szögezték le.

Követeléseik között szerepel, hogy

a miniszterelnök nevezzen ki olyan, "az oktatás minden területéhez értő kormánybiztost, akivel megkezdhető a szakmai párbeszéd az oktatás alapvető átalakításáról, a pedagógushiány megszüntetéséről, a közoktatás modernizációjáról, a Nemzeti alaptanterv átdolgozásáról, a diákok óraszámának csökkentéséről".

A PSZ követeléseinek része ezenkívül 

  • a központosítás megszüntetése,
  • az oktatási intézmények és a pedagógusok szakmai autonómiájának visszaállítása,
  • a szabad tankönyvválasztás,
  • illetve az intézményvezetők jogkörének visszaállítása.

A PSZ kongresszusa által elfogadott dokumentumban hangsúlyozták: nem hagyják, hogy a jövő nemzedékét feláldozza a magyar
kormány.