Igazán demokratikusan előírták Orbánék, hogyan kell sztrájkolniuk a pedagógusoknak, a szakszervezetek szerint ez Alaptörvény-ellenes

Igazán demokratikusan előírták Orbánék, hogyan kell sztrájkolniuk a pedagógusoknak, a szakszervezetek szerint ez Alaptörvény-ellenes

A Magyar Közlönyben péntek este kihirdetett kormányrendelet kimondja,

a sztrájk alatt a gyermekfelügyeletet minden gyermek számára a saját osztályában kell biztosítani.

Emellett a kötelező érettségi tantárgyakra történő a felkészítési óraszám 100, a többiek számára 50 százalékát kell biztosítani elégséges szolgáltatásként.

A rendelkezés azért érdekes, mert az Ítélőtábla erre hivatkozva minősítette jogellenesnek a január végi pedagógussztrájkot. A döntés felülvizsgálata érdekében a szakszervezetek a Kúriához fordultak.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) álláspontja szerint viszont Alaptörvény-ellenes a kormány péntek este kihirdetett rendelete – közölték a szakszervezetek az MTI-vel.

Mint írják, nem fogadják el, hogy a kormány a felhatalmazási törvényre hivatkozva alapjogot korlátoz – szögezték le a szombaton kiadott közleményükben a szakszervezetek.

A PDSZ és a PSZ szerint

a rendelet előírásai köszönőviszonyban sincsenek a valósággal, azzal, hogy hónapok óta mindennaposak az óvodákban, az iskolákban a csoportösszevonások, mert eddig sem volt és most már különösen nincs elegendő pedagógus és segítő munkatárs a feladatellátásra. Ez a fő oka a sztrájkhelyzetnek

– hangsúlyozták.

Az érdekképviseletek felszólították a kormányt, hogy tartsa tiszteletben: a bíróság független hatalmi ág és a független bíróságnak dolga és joga sztrájkügyben döntést hozni.

Kijelentették, hogy a szakszervezetek nem hagynak fel a sztrájkjog védelmezésével,

ha kell, nemzetközi bíróságra viszik az ügyet.

A köznevelésért felelős államtitkárság pénteki közleményében emlékeztetett arra: a Fővárosi Ítélőtábla kimondta, hogy a január 31-én tartott pedagógussztrájk törvényellenes volt.

A kormány álláspontja szerint a szülők és a gyermekek érdekében, az újabb káosz elkerülése céljából és a járványhelyzetre is figyelemmel pontosan szabályozni kell, hogy az esetleges pedagógussztrájk idején a köznevelési intézményeknek milyen minimum szolgáltatást kell nyújtaniuk – írták.