Pénzügyi szakértő: Az infláció löki komolyabb adósságba az embereket

Pénzügyi szakértő: Az infláció löki komolyabb adósságba az embereket

Hiába mutatnak abszolút csúcsokat a kihelyezett hitelösszegek, az ügyfelek visszafogottan térnek vissza a bankokba. Akinek viszont hitel kell, az elmúlt hónapok inflációja miatt a korábbiaknál sokkal komolyabb mértékben kénytelen eladósodni.

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint az év hátralévő részében szinte lehetetlen behozni a 2019-es év szerződésszám-csúcsát, mivel a „bezzegév” második felét nagyon megnyomta az öt évvel ezelőtt indult babaváró.

Az év első hat hónapjában közel 276 ezer nem folyószámla jellegű hitelszerződést kötöttek a magyar háztartások a bankokban. Ez ugyan közel 23 százalékkal haladja meg 2023-as első fél év adatait, ám szerződésszám tekintetében továbbra sem sikerült elérni az öt évvel ezelőtti csúcsot. Akkor, 2019-ben az év első 6 hónapjában közel 288 ezer hitelszerződést kötöttek az ügyfelekkel a bankok.

Hűt és fűt az infláció

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint figyelemreméltó, hogy a hat hónap alatt folyósított 1 237 milliárd forintnyi kölcsön közel háromszoros dinamikával, 75 százalékkal haladja meg a bázis év adatait. Mindkét tekintetben az infláció hatása érhető utol a szakértő szerint: az elmúlt hónapokban megtapasztalt komoly mértékű pénzromlás hatása még benne van az emberekben, és emiatt továbbra is óvatosan állnak a hitelfelvételhez. Másrészt viszont, akinek kölcsönre van szüksége, annak épp az inflációs drágulás miatt a korábbiaknál jóval magasabb összeget kell felvennie, hogy hitelcéljait megvalósítsa.

Nem kell a lakáshitel

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint leginkább a lakáshitelezés terén van még mit tenni a pénzintézeteknek. Az év első hat hónapjában 38 ezer szerződés köttetett, amely ugyan 50 százalékot meghaladó mértékű növekedést jelent a 2023-as év első félévéhez képest, ám a Magyar Nemzeti Bank statisztikáiban 2016-ig kell visszamennünk, amíg a mostaninál gyengébb szerződéskötési hajlandóságot tapasztalunk. Még bőven a covid idején, 2021-ben és 22-ben is bőven ötvenezer felett volt a lakáshitel szerződések száma.

Pörög a személyi kölcsön

A személyi kölcsönök tekintetében csak a 2019-es bezzeg év áll előttünk, ráadásul a második negyedévben kötött közel 80 ezer szerződés abszolút csúcsnak számít a BiztosDöntés.hu szakértője szerint. A piacot azonban kissé meglepte, hogy 2024 júniusában annak ellenére csökkent 2,5 milliárd forinttal, 69,5 milliárd forintra a személyi hitelek folyósítása, hogy sokan arra számítottak, hogy a nyári hónapokban tovább emelkedik majd az értékesítési volumen. Aggodalomra persze itt nincs ok, a megkötött szerződések száma harmadik hónapja bőven 25 ezer felett van, igaz 2019 májusában és júliusában egyaránt több mint 30 ezren vettek fel a személyi kölcsönt.

Nem lesz csúcsdöntés

Gergely Péter szerint, ha a következő hónapokban sikerül is folyamatosan egyre több ügyfelet bevonzani a bankokba, jó eséllyel a 2019-es csúcsév szerződéses adatait nem fogja tudni meghaladni a piac. Akkor ugyanis az év második felében indult a babaváró támogatás, amelyet hat hónap alatt közel 49 ezren vettek igénybe, ami a II. félévben megkötött összes szerződés közel 14 százalékát tette ki. Ezzel szemben idén az év első hat hónapjában megkötött babaváró szerződések száma az összes, nem folyószámla-jellegű hitelszerződésnek nem egészen 3 százalékát teszi ki – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője, aki szerint reményt csak a negyedik negyedév személyi kölcsön boomja hozhat.

(Címlapkép: Alfahír)