Nyilvánosságra kell hozni a paksi hitelszerződés módosítását, pert vesztett a Pénzügyminisztérium

Nyilvánosságra kell hozni a paksi hitelszerződés módosítását, pert vesztett a Pénzügyminisztérium

Ha nem fellebbeznek. 

Pert vesztett a Pénzügyminisztérium, az elsőfokú bírósági ítélet szerint ki kell adnia a paksi hitelszerződés módosításának pontos szövegét, ugyanis az indokolás szerint az közérdekű adat - közölte az Alfahírrel Demeter Márta. Az országgyűlési képviselő már egy ideje próbálja kideríteni, hogy Varga Mihály tárcavezető miről tárgyalt Moszkvában február 21-én, a kormányzati válasz azonban eddig vagy kitérő volt, vagy semmilyen. Később ugyan annyit kiszivárogtattak, hogy az oroszokkal sikerült letárgyalni, hogy a beruházás jelentős csúszása miatt később kezdődjön meg a több mint 3000 milliárdos gigahitel törlesztése. Igaz, Varga Mihály egy bizottsági vitában ennek ellenkezőjét fejtegette. 

Mivel a közérdekű-adatigénylésre nem kapott választ, Demeter Márta perelt. A Pénzügyminiszter az eljárás során többféle válasszal is próbálkozott, volt amikor nem tartotta magát adatkezelőnek a tárca, volt amikor azzal érveltek, hogy a hitel módosításáról történt megállapodás nem létezik, máskor pedig azt állították, hogy bár az adatok mégis léteznek, de azok 10 évig döntéselőkészítő, „nem nyilvános” adatok, ezért nem kiadhatóak. 

A politikus elárulta azt is, hogy

a Pénzügyminisztérium jogi képviselője nem tudott arról sem nyilatkozni, hogy pontosan mikor is állapodtak meg a hitelszerződés módosításáról. 

Mindenesetre a jelen állás szerint, napokon belül vége a titkolózásnak, persze csak abban az esetben, ha nem fellebbez a minisztérium az elsőfokú döntés után. 

Demeter Márta felidézte, sokszor tapasztalták már, hogy a másodfokú döntés ellenére sem történt meg az ítélet végrehajtása, és végrehajtási eljárást kellett indítani emiatt. Emlékezetes eset volt, amikor az Országgyűlés Gazdasági bizottsága így próbálta a legvégsőkig védeni a letelepedésikötvény-bizniszt

"Nagyon remélem, hogy a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium ezt nem várja meg, mert ezzel csak ismét bizonysággal szolgálna a magyar emberek számára, hogy a kormányzat a fejük fölött, titokban hoz meg a jövőjüket súlyosan érintő döntéseket. Itt több ezer milliárd forint közpénről van szó"

- fogalmazott Demeter Márta.