Népszava: Előzetes letartóztatások a Pest Megyei Kormányhivatalban

Népszava: Előzetes letartóztatások a Pest Megyei Kormányhivatalban

A Népszava értesülése szerint a Pest Megyei Kormányhivatal építésügyi és örökségvédelmi osztályának több munkatársát is előzetes letartóztatásba helyezték. Az ügyben a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség rendelt el nyomozást a kormányhivatal egyik vezető beosztású tisztviselője ellen, aki a gyanú szerint "előnyért megszegte hivatali kötelességét".

Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője arról tájékoztatta a lapot, hogy az ügyészség "üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt" indított nyomozást. Mint írják, a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség indítványa alapján

a bíróság elrendelte valamennyi gyanúsított letartóztatását, s eddig négy személyt hallgattak ki gyanúsítottként. 

A Tarnai Richárd vezette Pest Megyei Kormányhivatal több nagy állami beruházás engedélyezési eljárásában vesz részt, miután az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség megszűnésével rájuk bízták a másodfokú környezetvédelmi feladatokat - olvasható a cikkben, mely szerint a közigazgatási szervezetrendszer átalakításakor pedig a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatalát jelölték ki Budapest természetvédelmi hatóságaként.

Felidézik, hogy Tarnai Richárd 2017-ben a természetvédelmi feladatok főfelügyelőségtől való átvételekor külön kiemelte a Liget-projektet és a Paks II. építését, amelyek esetében nekik kell lebonyolítani egyes hatósági eljárásokat. Az ő hivatala dönt még a kormány által kiemelt beruházássá tett kiskunlacházi kavicsbánya nyitásokról is.

Tarnai politikai nézeteit egyébként nyilvánvalóvá tette, amikor

a 2019-es önkormányzati választások előtt a Facebookon nyíltan a Fideszre való szavazásra buzdított.

A Népszava felhívja a figyelmet, bizonyos fakivágási ügyek a kormány kéréseit a jelek szerint ritkán visszautasító fővárosi kormányhivatalhoz, azon belül is a Kosztyu Anikó vezette építésügyi főosztályhoz kerülnek. Kosztyu többek között a Kossuth térre, a Dagály uszodára, a Városligetre és az Orczy-parkra is maga adta ki a fakivágási engedélyt.