Pesty szerint a magyarok hibásak a fideszes orkok miatt

Pesty szerint a magyarok hibásak a fideszes orkok miatt

Ügyek és bizonyítékok bemutatása helyett a magyar társadalmon verte el a port Pesty László a NER-es oligarchák leleplezésének ügyében.

Karácsonyra várta a közvélemény Pesty László leleplezéseit a NER orkjairól. Addig is feszült figyelem követte a fideszes dokumentumfilmes szokatlan kijelentéseit, aki az oligarchákat a Fidesz holdudvarában tenyésző, a közpénzt megcsapoló, mosdatlan, írni-olvasni alig tudó bűnözőknek minősítette. Az általa korábban beígért „külföldi szervereken tárolt”, a jogsértő ügyeket leleplező, azaz jogilag értelmezhető bizonyítékoknak azonban nyoma sincs.

A Fidesz-barát dokumentumfilmes Pesty úgy gondolja, hogy teljesítette/teljesíti azt, amit vállalt.

A Klubrádióban fejtette ki, hogy eddig négy botrányt szállított az Európa nagy stratégájának számító Orbán Viktorra piócaként tapadó "gazemberekről", akik a kormányfő hibás személyzeti megfontolásai miatt lehetnek ebben a kivételezett helyzetben. A lusta magyar társadalmat és szakmai csoportok restségét teszi felelőssé azért, hogy az általa homályosan megnevezett és nagyvonalúan minősített ügyekben „nem történik semmi”, és az a véleménye, hogy „gyáva népnek nincs hazája”.

Példaként a sorban az utoljára „leszállított” botrányt említette, amelynek feldolgozása a részéről annyit tesz, hogy kapott egy levelet, amelyet azután a saját oldalán közreadott. A név nélkül megjelentetett üzenetből az derül ki, hogy a Füzesabony környéki, több száz kilométernyi vasúvonalak informatikai beruházásakor a vasbetonból kispórolhatták a betonvasat, amellyel súlyos károkat okozhattak. A feltételezéshez semmilyen bizonyítékot nem csatolt. Pesty azonosulva a levél szerzőjével, felelősségre vonta a mérnök, a jogász, a közgazdász és az újságíró társadalmat, majd a rendőrséget is, hogy nem járnak az ügy után. „Alapos a gyanú” bűncselekményekre, váltott jogászi nyelvre, amelynek alapja annyi, hogy egy ismeretlen állítja, talán történt ilyesmi. Ami körülbelül a kocsmai „nem zörög a haraszt…” jellegű információ. A műsorban Rákay Philipet valódi nevén Kálmánkának szólítva arról is beszél, hogy a Petőfi film elkészítésére kapott 6 milliárd forintot sokallja, amivel el kéne számolnia. Dokumentumfilmesként azonban mégsem vállalkozik arra, hogy „ne csupán zörögjön”, hanem a 24.hu-hez, a hvg-hez, a 444-hez, az Átlátszóhoz, a Direkt36-hoz, a Telexhez, vagy a Magyar Hanghoz hasonlóan összegyűjtsön bizonyítékokat a közjavak rendszerszintű pazarlására.

A dokumentumfilmesnél a közvélemény kritikusabb fele sokkal előrébb tart. A NER orkjainak a butaságáról, ízléstelenségéről, mohóságáról, tisztességtelenségéről nem kell őket már meggyőzni. Pesty nélkül is tudják, hogy

a Lölő-jelenség kapcsán az átlagmagyar nem a gazdagodást sérelmezi, hanem hogy egybites arcok birtokolnak hatalmas vagyonokat.

Ugyanakkor azzal is tisztában vannak, hogy a rendszerszintű szabadrablás Orbán Viktor nélkül nem folyhatna, s hogy nem csupán egytucat haszonélvezőről van szó.

Pesty László nem újságíró. Dokumentumfilmes múltja ellenére mindenki meggyőződött arról, hogy semmi köze az újságíráshoz.. Annak ellenére sem veszik komolyan a NER-ben, hogy az elmondottaknak viszont van egy nagyon fontos tanulsága. A NER annak ellenére erős, hogy szinte mindenki pontosan tisztában van azzal hazánkban, hogy mi és hogyan zajlik.

(Címlapkép: Pesty László, a Székely Nemzeti Tanács petíciójának kampányfőnöke Ópusztaszeren 2020. augusztus 18-án. MTI/Rosta Tibor)