Péterfalvi Attila: november elejére zárulhat le az adatvédelmi hatóság Pegasus-üggyel kapcsolatos vizsgálata

Péterfalvi Attila: november elejére zárulhat le az adatvédelmi hatóság Pegasus-üggyel kapcsolatos vizsgálata

Ahogyan arról beszámoltunk, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának ellenzéki tagjai a bizottság hétfői ülésén tényekkel alátámasztott, egyértelmű cáfolatokat vártak volna Pintér Sándor belügyminisztertől és Varga Judit igazságügy-minisztertől a Pegazus-üggyel kapcsolatban, erre azonban nem került sor. Ráadásul a bizottság ellenzéki tagjai nem mondhatták el, pontosan mi hangzott el az ülésen, mert a kormány 2050-ig titkosította az elhangzottakat.

Nem kaptak egyértelmű cáfolatot a kormánytól Pegasus-ügyben a Nemzetbiztonsági bizottság ellenzéki tagjai

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának ellenzéki tagjai a bizottság hétfői ülésén tényekkel alátámasztott, egyértelmű cáfolatokat vártak volna Pintér Sándor belügyminisztertől és Varga Judit igazságügy-minisztertől a Pegazus-üggyel kapcsolatban. A bizottság elnöke, Stummer János az ülés utáni sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy határozatképes volt a bizottsági ülés, amelyen részt vett Pintér Sándor belügyminiszter és Völner Pál igazságügyi államtitkár is.

A hvg.hu friss cikkében azt írja,

legkorábban november elején zárhatja le az adatvédelmi hatóság a Pegasus-ügy vizsgálatát.

Péterfalvi Attila szerint másfél hónap múlva lehet eredménye az izraeli kémszoftverrel végzett állami adatszerzéssel összefüggő Pegasus-botrány kivizsgálásának Péterfalvi Attila szerint.

Az augusztus elején indított vizsgálat folyamatban van, és legkorábban november első hetében zárhatja le

 - fogalmazott a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke.

Egyre inkább bizonyítja az Orbán-kormány, hogy ráküldte a titkosszolgálatokat az ellenzékiekre és függetlenekre

A titkolózás, mellébeszélés és a Nemzetbiztonsági bizottság szándékos bojkottálása egyértelműen arra engednek következtetni, hogy az Orbán-kormány illegálisan megfigyeltetett olyan személyeket, akikkel akár üzleti, akár politikai nézeteltérésbe került, vagy - a Rákosi-féle módszertan szerint - akik független szereplőkként egyszerűen nem velük, így rögtön ellenük voltak.

Mi az a Pegasus-ügy? Az Orbán-kormány lehallgatási botrányáról röviden

Mint megírtuk, már évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust. 

A több mint 300 magyarországi célpont között voltak tényfeltáró újságírók, médiacégeket tulajdonló vagyonos üzletemberek (például Varga Zoltánt, a Centrál Médiacsoport tulajdonosa), illetve szűkebb környezetük is.

Időközben kiderült, hogy a lehetséges megfigyeltek listáján az oknyomozó újságírók és politikusok mellett az Ügyvédi Kamara korábbi elnöke, Bánáti János és Gödöllő ellenzéki polgármestere, Gémesi György is szerepel.