Ha nem fotózhatsz a kórházban, nem lesznek kínos posztok sem

A Péterfyben minden fotózást megtiltottak a betegeknek.

Ezentúl nem fotózhatják le sem gyermekeiket, sem más hozzátartozóikat azok a látogatók, akik a Péterfy Kórházban tartózkodnak, az intézmény ugyanis minden fotózást, videózást vagy hangfelvételkészítést megtiltott.

Orosvári Zsolt, a gyermekeik mellett földön éjszakázó szülőknek több mint 350 ágyat összegyűjtő aktivista posztolta nemrég Facebook-oldalán azt a fotót, amin a fővárosi kórház egy friss kiírása látható.

Eszerint a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézetben személyesen a főigazgatótól kell engedélyt kérnie annak, aki bármilyen fotót vagy videót akar készíteni a kórházban.

Ilyen szigorú szabályozás a sajtó munkatársaira eddig is érvényes volt, a hétköznapi látogatókat azonban nem szokás így eltiltani a fotózástól. Ráadásul eléggé életszerűtlennek tűnik egy ilyen szabály, a kórház legfeljebb később élhet jogi panasszal, már ha egyáltalán jogszerű intézkedésről beszélhetünk.

Mindenesetre felmerül a kérdés, hogy mi szükség van egy ilyen szigorú lépésekre. A hazai kórházakban készült felvételek jellemzően csak akkor kerülnek nyilvánosságra, ha valamilyen hiányosságot vagy rossz állapotokat örökítenek meg. A kórház új intézkedése elviekben ezek elkészítését is megtiltaná.