Polt Péter: Tóni, Barbara, illetve Ádám vonatkozásában bűncselekmény gyanúja nem merült fel

Polt Péter: Tóni, Barbara, illetve Ádám vonatkozásában bűncselekmény gyanúja nem merült fel

A legfőbb ügyész rövidre zárta a tájékoztatást a Schadl–Völner-ügy irataiban szereplő nevek kilétére rákérdező Hadházy Ákosnak.

Ahogy az ismert, a Schadl–Völner-ügy irataiban rendre fel-felbukkan néhány ismerősen csengő keresztnév: a Tóni, a Barbara és az Ádám. A hazai közbeszédben bizonyára sokak érdeklődését felkeltette a nevek mögött rejlő személyek kiléte – így történt ez például egy február eleji kormányinfón is, amikor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arra a kérdésre, hogy a Schadl-iratokban szereplő „Tóni” a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal-e, azt felelte, arról az ügyészséget kell megkérdezni.

Ezután, március 13-án Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő egyenesen a legfőbb ügyészhez fordult, hogy tájékoztatást kérjen a Schadl–Völner-féle nyomozati anyagban idézett Tóni, Barbara és Ádám személyek kilétére, szerepére és cselekményeire. Hadházynak ugyanis meggyőződése, hogy az idézett utónevek Rogán Antalt, a feleségét és a kabinetfőnökét takarhatják. A parlament.hu alapján a politikus Polt Péterhez intézett írásbeli kérdése úgy szólt:

Felmerült-e velük szemben bármely bűncselekménnyel kapcsolatban a gyanú bármely formája? Ha igen, kikkel szemben?

A legfőbb ügyészi válaszra két és fél hetet sem kellett várni, így szerdán Polt Péter az alábbiakat hozta az ellenzéki képviselő, egyben a magyar nyilvánosság tudomására:

„A Tóni, Barbara, illetve Ádám néven említett személyek vonatkozásában bűncselekmény gyanúja nem merült fel.”

(Címlapkép: Polt Péter legfőbb ügyész az ügyészség 2021. évi tevékenységéről szóló beszámoló elfogadásának általános vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 29-én. MTI/Kovács Attila)