Potocskáné: Nem szabad a nyár közepén a kötelező adatszolgáltatással terhelni a vendéglátósokat

Potocskáné: Nem szabad a nyár közepén a kötelező adatszolgáltatással terhelni a vendéglátósokat

Káoszt okoz, ha a szezon közepén kell bevezetni a vendéglátósok kötelező adatszolgáltatását. A Jobbik-Konzervatívok törvénymódosításban adna haladékot a szektor kisvállalkozásainak.

A kormány július 1-jével vezetné be az NTAK (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ) rendszert, ami azt jelenti, hogy a vendéglátóipari vállalkozásoknak minden vásárlás után adatszolgáltatási kötelezettsége lenne. A szezon kellős közepén ez eszetlen lépés lenne. Erre kínál megoldást a Jobbik-Konzervatívok javaslata, amit kedden nyújtottak be a parlament elé.

Káoszban lehet a vendéglátás az új NTAK-rendszer bevezetése miatt

– mondta el sajtótájékoztatóján a konzervatív párt elnökhelyettese.

Az elmúlt években már elhalasztották az adatszolgáltatási kötelezettség bevezetését, de a szükséges rendszerek kiépítése nem történt meg, így a vendéglátósok továbbra is nehéz helyzetben vannak. Potocskáné Kőrösi Anita beszámolt a szektor szereplőinek aggodalmairól:

Az elmúlt hetekben, hónapokban beindult az a láz, ami adatszolgáltatási kötelezettség miatt mindenkit izgat. Hogyan fogják tudni teljesíteni a vendéglátóipar szereplői ezt az adatszolgáltatást úgy, hogy a kormány nem biztosítja a megfelelő eszközöket az adatszolgáltatás megfelelő teljesítéséhez.

Egyes vendéglátóipari szereplők arról számoltak be neki, hogy ennek a rendszernek a kifejlesztése akár több millió forintot is felemészthet, ami a kisvállalkozásokat (falusi kiskocsmákat, Balaton-parti büféket) meg fogja viselni, hiszen a ebben a rossz gazdasági helyzetben sehogy sem tudják előteremteni ezt az összeget.

Potocskáné kiemelte:

A kormányzat nem készítette elő az adatszolgáltatási kötelezettség bevezetését.

A Magyar Turisztikai Ügynökség ugyan kifejlesztett erre egy szoftvert, azonban ez a szoftver nem tartalmaz minden lehetőséget, ami az adatszolgáltatási kötelezettség végrehajtásához szükséges. A vendőglátósoknak így legtöbbször egy fizetős szoftvert kell majd használniuk, ami tovább növeli a költségeiket.

A Jobbik-Konzervatívok törvénymódosítással szeretné képviselni a vendéglátósok érdekeit. A tarthatatlannak látszó július 1-i időpont helyett azt javasolják, hogy a törvény bevezetését 2024. január 1-re halasszák. Így a vendéglátósoknak nem a szezon kellős közepén kellene adminisztratív terhekkel küzdeni, és haladékot is kapnának a felkészülésre.

A konzervatív párt javaslatának fontos része, hogy azok a kisvállalkozások, akik éves árbevétele nem haladja meg a 12 millió forintot, teljes mértékben mentesüljenek az adatszolgáltatási kötelezettség alól. A költségmegtakarítás miatt ez azért is lényeges, mert sokszor egy-két emberrel, családi vállalkozásokként működnek, és emberi erőforrásuk sem lenne a plusz "papírmunkára".

Bízunk benne, hogy a kormányzat átgondolja és támogatni fogja a törvénymódosítási javaslatunkat [...] Fontos hangsúlyozni, hogy ez egy szombati nap lesz, és ez azzal is járhat, hogy az NTAK-rendszer akár leállhat, ha nem tudja az adatokat fogadni.

Ezt a káoszt igyekszik megelőzni a Jobbik-Konzervatívok most benyújtott javaslata.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)