Pulai András: Az ellenzéknek kedvez, hogy a nagyvárosokban lódult meg jobban a részvétel

Pulai András: Az ellenzéknek kedvez, hogy a nagyvárosokban lódult meg jobban a részvétel

Közeledünk ahhoz, hogy 70 százalék felett legyen az országos részvételi arány - mondta el az Alfahír megkeresésére Pulai András politológus annak kapcsán, hogy a kezdeti, szerényebb választási részvételi adatok után délutánra az arányok elkezdtek felzárkózni. 

A választási részvétel kérdésköre kapcsán Pulai András nemrég arról beszélt lapunknak, hogy 75 százalék feletti részvételi arány az ellenzéknek kedvezhet, sőt már a 72 százalék is elég lehet nekik a győzelemhez. A Publicus Intézet stratégiai igazgatója most változatlanul úgy látja, hogy ez már segítheti az ellenzéki pártszövetséget. Szerinte az úgynevezett billegő vagy csatatérkörzetekben történő erős mozgósítottság ugyancsak erre ad okot.

Emlékeztetett, hogy korábban ezekben a szoros versenyt jelző választókerületekben mozgósítottabb volt a Fidesz, hiszen 2018-ban nyertek a billegő körzetek mintegy 90-95 százalékában.

Ezért a magasabb részvétel feltételezhetően ellenzéki szavazókat jelent

- tette hozzá a Publicus stratégiai igazgatója.

 

A politológus szerint az eddig megismert adatokból az olvasható ki, hogy szoros eredményt várhatunk. A legutóbbi felmérésük szerint a két politikai tömb támogatottsága 47-47 százalékon állhat, így erre alapozva Pulai továbbra is úgy gondolja, hogy ezt megközelítő arányokat mutathat majd a végeredmény is. Mint fogalmazott:

Hogyha a nagyvárosi mozgósítás és részvétel legalább olyan arányban nő majd az utolsó órában, mint várható, akkor az eredmény lehet az ellenzék irányában.

Horn Gábor az Alfahírnek ma azt mondta, 2018-ban megbukott az az elemzői gondolat, hogy a magasabb részvétel a törzsszavazókon kívüli, politikával kevésbé foglalkozó, és inkább ellenzékre szavazó embereket is bevonzza. Pulai András viszont ezzel kapcsolatban úgy véli, hogy 

a részvétel mintázata az érdekes, az pedig most az ellenzéknek kedvez, mivel a 15 és 17 órai adatokból az látszik, hogy "a nagyvárosokban lódult meg jobban a részvétel".

A Publicus vezetője ugyanakkor hozzáfűzte, ilyenkor a választókerületi részvételi adatok önmagukban nagyon keveset mondanak, most települési és szavazóköri mélységű adatokat kell elemezni ahhoz, hogy tisztábban lehessen látni.,

Pulai András arra is kitért, jelenleg nem úgy tűnik, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom meg tudná ugrani az 5 százalékos parlamenti bejutási küszöböt. Szerinte "folyamatosan csökken az esélye", ahogy a részvételi arány kezdi közelíteni a 70 százalékot, de már 65 százalékos szinten is már ezt tartja valószínűbb forgatókönyvnek.

Választás: akár "azon az egy szavazaton" is múlhat egy-egy mandátum sorsa

Számtalanszor előkerült az utóbbi választási ciklus ideje alatt a politikáról folytatott beszélgetésekben, eszmecserékben: ha a 2018-as adatokat vesszük alapul, az ellenzéki pártok jelöltjei az egyéni körzetekben összefogva, közösen bizonyára több helyütt is nyerni tudtak volna...