Putyin fontolóra veheti az afrikai békejavaslatot

Putyin fontolóra veheti az afrikai békejavaslatot

Az orosz elnök azt állítja, tiszteletben tartja és gondosan tanulmányozza kezdeményezésüket az orosz-ukrán háborúra vonatkozóan.

Moszkva tiszteletben tartja és gondosan tanulmányozza az afrikai vezetők ukrajnai békejavaslatát

- ezt közölte tárgyalópartnereivel Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a második Oroszország-Afrika-csúcstalálkozón Szentpéterváron.

Az MTI azt írja, az afrikai vezetők júniusban Putyinnal és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is ismertették békekezdeményezésüket, ám azt egyelőre egyik fél sem fogadta el.

Putyin a csúcstalálkozó második napján arról is beszélt, hogy Oroszország növeli az Afrikába irányuló élelmiszer-szállításokat, beleértve a csütörtökön megígért ingyenes gabonaszállítmányokat.

Az orosz államfő azt is közölte az afrikai vezetőkkel, hogy Moszkva 23 milliárd dollárnyi (8064 milliárd forintnyi) adósságot engedett el, konkrétan azonban nem mondta meg, hogy mely országok adósságaira gondolt és milyen időszakra.

Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy fejleszteni akarja országa katonai együttműködését is az afrikai kontinenssel. Mint fogalmazott: Oroszország kész ingyenesen fegyvereket szállítani Afrikának a kontinens biztonságának fokozása érdekében, és szorosabban együttműködne az afrikai bűnüldöző és hírszerző szolgálatokkal.

Az Oroszország-Afrika-csúcsra készülő Putyin a napokban arról beszélt, hogy Oroszország az afrikai országokkal folytatott együttműködésének szélesítésére törekszik. Emellett arról is értekezett, hogy szerinte a kialakuló többpólusú világban Afrika egyre határozottabban jelenik meg az egyik pólusként.

(Címlapkép: Vlagyimir Putyin orosz elnök az Oroszország-Afrika csúcstalálkozó plenáris ülése előtt Szentpéterváron 2023. július 27-én. MTI/AP/Kreml/Pool/Pavel Bednyakov)