Putyin utasítást adott hiperszonikus fegyverekkel ellátott harci repülők járőrözésére a Fekete-tenger felett

Putyin utasítást adott hiperszonikus fegyverekkel ellátott harci repülők járőrözésére a Fekete-tenger felett

Az Ukrajnával háborúban álló ország elnöke azonban leszögezte: „ez nem fenyegetés”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán Pekingben bejelentette, hogy utasítást adott hiperszonikus rakétákkal felszerelt MiG-31-es vadászrepülőgépek járőrözésére a Fekete-tenger felett.

Az Egy övezet, egy út kezdeményezés (BRI) csúcstalálkozóján tartózkodó orosz elnök kiemelte:

ezeknek a fegyvereknek több mint ezer kilométer a hatótávolsága és a hangsebesség kilencszeresével haladnak. „Ez nem fenyegetés”

- szögezte le Putyin.

Az Ukrajnával háborúzó ország vezetője szólt arról is, hogy az Egyesült Államok szerinte egyre inkább belekeveredik az ukrajnai konfliktusba.

„Ráadásul mindez a közel-keleti konfliktus hátterében történik, ami felforrósítja a légkört”

- jelentette ki Putyin, aki arra is kitért, hogy a nagy hatótávolságú ATACMS harcászati támadó rakéták Ukrajnába történő amerikai szállítása „hiba”, amely további veszélyt jelent az orosz erőkre, de nem változtatja meg jelentősen a harcok menetét.

Putyin elmondta, hogy Hszi Csin-ping kínai elnökkel másfél-két órán át beszélgettek, és megvitattak néhány „meglehetősen bizalmas jellegű” kérdést. Ám részleteket nem árult el.

Az egyik gázai kórháznál történt, több száz ember halálát okozó robbanásról az orosz elnök azt mondta, hogy szörnyű katasztrófa volt, amely megmutatta, hogy a konfliktusnak véget kell vetni.

Vlagyimir Putyin arra az álláspontra helyezkedett, hogy az Ukrajnával kapcsolatos nyugati álláspont már kevésbé harcias, és egyetért azokkal a kijelentésekkel, amelyek szerint a konfliktust tárgyalások útján kell megoldani.

(Címlapkép: Vlagyimir Putyin orosz elnök az Egy övezet, egy út fórum harmadik csúcstalálkozójára érkezik Pekingben 2023. október 18-án. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Dmitrij Azarov)