Rekord: a GDP 5 százalékára növeli a lengyel kormány a védelmi kiadást jövőre

Rekord: a GDP 5 százalékára növeli a lengyel kormány a védelmi kiadást jövőre

Az ok nyilvánvalóan az orosz-ukrán háború, mivel a lengyel külügyér szerint "már nem élünk a hidegháború utáni örök békében".

Lengyelország rekordszintre növeli védelmi kiadásait jövőre - nyilatkozta a lengyel külügyminiszter a Bloomberg televíziónak péntek este.

Radoslaw Sikorski az MTI beszámolója alapján azt mondta, hogy Lengyelország hazai össztermékének (GDP) 5 százalékára emeli a védelmi kiadásokat a jelenlegi 4 százalékról, válaszul a Vlagyimir Putyin-féle Oroszország ukrajnai inváziójára.

A külügyminiszter szerint

ezzel Lengyelország költi arányosan a legtöbbet védelemre a NATO szervezetén belül, beleértve az Egyesült Államokat is, mert mint fogalmazott: "már nem élünk a hidegháború utáni örök békében".

Cezary Tomczyk védelmi miniszterhelyettes csütörtökön a TVN24 lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak azt mondta, hogy Lengyelország az idei évhez képest jövőre mintegy 10 százalékkal, rekordszintre emeli védelmi költségvetését.

Wieslaw Kukula altábornagy, vezérkari főnök szerdán egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy

Lengyelországnak fel kell készítenie katonáit a teljes konfliktusra.

Ismeretes, védelempolitika terén a lengyelek mostanában eléggé rákapcsoltak, ugyanis az ország védelmi és elrettentő képességeinek növelése céljából úgy döntöttek, 735 millió dollár értékben vásárolnak amerikai robotrepülőgépeket, erről a védelmi miniszter írt alá szerződést még május végén. Andrzej Duda lengyel elnök pedig áprilisban leszögezte, a taktikai atomfegyverek külföldi telepítését lehetővé tevő NATO-program keretében Lengyelország kész nukleáris fegyvert fogadni a területén, ha a szövetségesek úgy döntenek.

(Címlapkép: Donald Tusk lengyel miniszterelnök beszédet mond a délkelet-lengyelországi Jasionkában lévő amerikai katonai bázison 2024. július 1-jén. MTI/EPA-PAP/Darek Delmanowicz)