Szerdán szavaz a román parlament a kormányalakítás kérdéséről

Szerdán szavaz a román parlament a kormányalakítás kérdéséről

Jövő szerdán szavaz a román parlament a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alakítandó, Nicolae Ciuca vezette kormányról - döntött szombaton a kétkamarás parlament egyesített házbizottsága. Az MTI tudósítása szerint a miniszterjelöltek szakbizottsági meghallgatását kedden rendezik meg.

Ciuca a kormányalakításra szánt tíznapos határidő utolsó napján, szombaton kért bizalmat a parlamenttől az általa javasolt kormány számára, anélkül, hogy sikerült volna megegyeznie a korábbi jobbközép kormányból kilépett Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) vagy a két éve ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párttal (PSD) az általa javasolt kisebbségi kormány parlamenti támogatásáról.

A veterán Nicolae Ciuca védelmi minisztert bízta meg kormányalakítással a román államfő

A Romániában két éve kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjének, Nicolae Ciuca tartalékos tábornagynak, ügyvivő védelmi miniszternek adott kormányalakítási megbízást csütörtökön Klaus Iohannis államfő - írja tudósításában az MTI. Az elnök arra hivatkozott, hogy szerinte Romániának sürgősen teljes jogkörű kormányra van szüksége az országot a koronavírus-járvány miatt sújtó egészségügyi válság közepette.

A Ciuca-kabinet szerkezete és névsora nagyjából megegyezik Florin Citu PNL-elnök október ötödikén megbuktatott kormányának összetételével. A miniszterelnökön kívül a korábban USR-s miniszterek által vezetett tárcák élén van változás, ezekre a posztokra többnyire a PNL jelölt új tisztségviselőket. Kivételt az Európai Alapok Minisztériuma képez, amelyre az RMDSZ ügyvezető alelnökét, a tárcánál jelenleg államtitkárként tevékenykedő Hegedüs Csillát jelölték.

Az RMDSZ megtartaná a - Kelemen Hunor szövetségi elnök által betöltött - miniszterelnök-helyettesi tisztséget, és Cseke Attila maradna a fejlesztési, Tánczos Barna a környezetvédelmi, illetve Novák Eduárd az ifjúsági és sportminisztérium élén.

A kormányprogram a legsürgősebb teendőkre, a koronavírus-járvány által előidézett válság kezelésére és az energia- és élelmiszerárak megfékezésére összpontosít, ugyanakkor folytatása a korábbi kormányprogramnak és az országos helyreállítási terv gyakorlatba ültetésére is kiterjed - mondta a PNL miniszterelnök-jelöltje szombaton, miután beterjesztette a parlamentnek a kormányprogramot és a miniszterek listáját.

A kormány parlamenti jóváhagyásának esélyeiről úgy vélekedett: nem lehet elvonatkoztatni a számoktól, de neki meggyőződése, hogy össze fog gyűlni a szükséges szavazatszám. Ciuca szerint a PNL-RMDSZ kisebbségi kormány megoldás lehet a jelenlegi válságra, beiktatásával a pártok időt nyernének arra, hogy folytassák a tárgyalásokat és stabil kormánytöbbséget alakítsanak ki.

Lemondott Orban, a román képviselőház liberális elnöke

Lemondott a kétkamarás román parlament képviselőházának elnöki tisztségéről szerdán Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nemrég leváltott elnöke. Az MTI beszámolójában azt írja, a liberális politikus éles támadást intézett a párt élére megválasztott Florin Citu ügyvezető miniszterelnök és az őt támogató Klaus Iohannis államfő ellen, kijelentve, hogy nem akar "bűntársuk" lenni, amikor "választási ígéreteiket megsértve, lábbal tiporva a PNL belső demokráciáját", négy év stabil jobbközép kormányzás és az ország fejlesztése helyett úgymond feláldozzák az ország stabilitását önös érdekeik elérése érdekében.

A PNL-nek - Ludovic Orban volt pártelnök és nyolc támogatója távozása után - már csak 125 törvényhozója maradt, az RMDSZ-nek 29 képviselője és szenátora van, a kisebbségi frakció 18 tagú. Az új kormány parlamenti jóváhagyásához a törvényhozók legalább felének támogatására, vagyis legkevesebb 234 szavazatra van szükség.

Amennyiben a mostani, második kormányalakítási kísérlet is meghiúsul, az államfő - a rendszerváltás óta először - előrehozott választásokat írhat ki Romániában.