Romániában már egyszámjegyű lett az infláció, idehaza ez még távoli cél

Romániában már egyszámjegyű lett az infláció, idehaza ez még távoli cél

Míg ott 9,4 százalékra szelídült, addig Magyarországon egyelőre 17,6 százalékon áll az áremelkedés üteme.

Romániában tavaly február óta először ismét egyszámjegyűre lassult az éves infláció júliusban: az országos statisztikai intézet (INS) pénteken közzétett adatai szerint a múlt hónapban 9,4 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy évvel korábban - tolmácsolja a szomszédos ország adatait az MTI.

A legnagyobb mértékben az élelmiszerárak nőttek, átlagosan 16,24 százalékkal, míg a nem élelmiszer jellegű termékek 4,25, a szolgáltatások pedig 11,65 százalékkal drágultak. Tavaly júliushoz képest leginkább a cukor drágult, 52 százalékkal. A burgonya 37, a tojás 28, a margarin 26, a vaj és a tehéntúró 25 százalékkal drágult egy év alatt. Az élelmiszerek közül az étolaj az egyetlen termékféle, amelynek csökkent az ára, átlagosan a tavaly júliusi szint 86 százalékára. Az INS kimutatása szerint a gyógyszerek átlagosan 4,7, az üzemanyagok pedig 8,6 százalékkal kerültek kevesebbe, mint 2022 júliusában.

A fogyasztói árak emelkedése jelentősen lassult, júniushoz képest már csak átlagosan 0,15 százalékos drágulást mért az INS.

Az áremelkedésért a szolgáltatások 1,01 százalékos és a nem élelmiszer jellegű termékek 0,3 százalékos drágulása volt a felelős, míg az élelmiszerek ára az utóbbi egy hónapban már átlagosan 0,49 százalékkal csökkent.

Romániában az éves infláció tavaly novemberben 16,8 százalékon tetőzött, azt követően - a februári megtorpanástól eltekintve - enyhe lassulás következett.

Az utóbbi 12 hónapban átlagosan 13,7 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak Romániában az előző egy éves - 2021 augusztusa és 2022 júliusa közötti - időszakhoz képest. Év eleje óta átlagosan 4,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Romániában.

Ehhez képest Magyarországon változatlanul kiemelkedő mértékű inflációt tudhat a magáénak Európában, az euróövezetben kiváltképp; a KSH legutóbbi adatai alapján a hazai fogyasztóiár-emelkedés 17,6 százalékra mérséklődött júliusban. Csehország mellett Romániában és Magyarországon is hónapok óta enyhülést mutat a drágulás üteme, egy hónappal korábban viszont ez még húsz százalék felett volt hazánkban, és ezen belül az élelmiszerárak 23,1 százalékos áremelkedést értek el.

(Címlapkép: Sándor Zoltán/Alfahír)