Róna Péter: Ma már nem lennék köztársaságielnök-jelölt

Róna Péter: Ma már nem lennék köztársaságielnök-jelölt

A Jobbik-Konzervatívok EP-listavezetője szerint a korrupció polipként szövi át a politika és a gazdaság minden területét, az utóbbi napok történései olyan erkölcsi válságot okoztak, amely végérvényesen lerántotta a leplet az Orbán-rendszer természetéről.

"Mivel számos megkeresés érkezett felém – mint korábbi köztársaságielnök-jelölt felé –, ezért ezúton is szeretném nyomatékosítani, hogy a jelenlegi helyzetben semmilyen formában nem kívánok részt venni a köztársaságielnök-választáson, és ilyen jelölést nem is fogadok el" - írja Facebook-oldalán a Jobbik-Konzervatívok EP-listavezetője.

Az Oxfordi Egyetem tanára kifejtette:

2022-ben az országgyűlési választások előtt a Jobbik felkérésére elvállalta az ellenzék közös köztársaságielnök-jelölését, azóta azonban Magyarország a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb közéleti botrányát, morális válságát éli át.

A jogász- és közgazdászprofesszor úgy látja:

Amellett, hogy a korrupció polipként szövi át a politika és a gazdaság minden területét, az utóbbi napok történései olyan erkölcsi válságot okoztak, amely végérvényesen lerántotta a leplet az Orbán-rendszer természetéről. Akinek eddig ne lett volna világos a köztársasági elnök súlytalansága, most annak is nyilvánvalóvá vált, hogy az Orbán által „kinevezett” államfő nem más, csak egy bábu, amit Orbán kénye-kedve szerint bármikor elmozdíthat.

"Mélységesen egyetértek Gyöngyösi Mártonnal, hogy a köztársasági elnöki tisztség tekintélyét és hitelességét csak az adhatja vissza, ha azt a választópolgárok közvetlenül választják meg" - zárja sorait Róna Péter.

(Címlapkép: Róna Péter/Facebook)