Róna Péter sokkal inkább képes kifejezni a nemzet egységét, mint fideszes ellenfele az elemző szerint

Róna Péter sokkal inkább képes kifejezni a nemzet egységét, mint fideszes ellenfele az elemző szerint

Ahogy arról beszámoltunk, a 79 éves jogász-közgazdász Róna Pétert jelöli Áder János utódjának az Egységben Magyarországért szövetség. Az ellenzéki összefogás döntésének hátteréről kérdeztük Pék Szabolcsot, az Iránytű Intézet elemzőjét.

Egy politikán kívülről jövő nagytekintélyű szakember, a maga komoly tapasztalatával sokkal inkább képes kifejezni a nemzet egységét és lehet a „demokrácia őre”, mint egy aktív fideszes miniszter vagy korábbi frakcióvezető Fidesz-alapító

- ismertette Róna Péter jelölésének előnyeit Pék Szabolcs. Az elemző szerint a Jobbiknak mindenképpen komoly siker, hogy a párt jelöltje lesz a közös ellenzéki államfőjelölt.

Jakab Péter: egy hónappal ezelőtt kértem fel Róna Pétert államfőjelöltnek

Jakab Péter, a Jobbik elnöke közösségi oldalán reagált a hírre, miszerint az Egységben Magyarországért köztársasági elnökjelöltje Róna Péter lett. "Egy hónappal ezelőtt kértem fel Róna Pétert, az Oxfordi Egyetem tanárát, vállaljon szerepet az államfőjelölésben. Tegnap este pedig a pártelnökök meghozták a döntést: Róna Péter lesz az egységes ellenzék köztársaságielnök-jelöltje!

Emellett az is egy jó döntés volt, hogy nem pártpolitikust választottak, látható ugyanis, hogy a kormánypártok az elmúlt 12 évben hogyan üresítették ki az államfői posztot. Azt az éthoszt, amiről ennek a pozíciónak szólnia kellene sem Schmitt Pál, sem Áder János, sem Novák Katalin nem tudta, illetve tudja majd képviselni.

Sólyom László volt az utolsó, pártok felett álló, komoly tekintéllyel rendelkező, minden oldalnak elfogadható államfő, aki úgy viselkedett, ahogy az egy köztársasági elnöktől elvárható, Róna Péter hasonló minőséget hozhatna vissza ezen a poszton

- emelte ki az Iránytű Intézet elemzője.

A Fidesz pártkatonájával szemben egy nemzetközi közgazdászt jelöl az ellenzék

2021 december végén, az év utolsó kormányinfóján az ATV kérdésére bejelentette Orbán Viktor, hogy pártja Novák Katalint jelöli köztársasági elnöknek. Igaz, Gulyás Gergely korábban azt nyilatkozta az ATV-nek, hogy nem ő volt a miniszterelnök első választása, hanem Kövér László, aki azonban nem fogadta el a felkérést, így lett köztársasági elnök-jelölt a korábbi családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Az elmúlt hetekben felmerülő nevekkel kapcsolatban Pék Szabolcs úgy vélekedett, hogy Iványi Gábor és Elek István is sokkal inkább köthető pártokhoz vagy politikai ideológiákhoz, mint Róna Péter, tehát ők talán kevésbé lettek volna képesek kifejezni a nemzet egységét, mint a mostani jelölt.

Az Iránytű Intézet elemzője szerint fontos, hogy legyen az ellenzéknek is államfőjelöltje, hiszen a kormányzóképesség sugárzásának ez is az egyik eleme. Az államfő jelölt beszédet mondhat a parlamentben a szavazás előtt, ami fontos lehet a választási kampányban. Azonban az ellenzék akkor könyvelhetett volna el igazi sikert, ha a bejelentés megelőzi Novák Katalin jelölését, ezzel lépéselőnybe kerülhettek volna kommunikációs szempontból a kormánnyal szemben.

Róna Péter megtiszteltetésnek nevezte az államfőjelöltséget, és elképzelhetőnek tartja a fideszes lejáratókampányt

reagált az Alfahírnek Róna Péter, az Egységben Magyarországért frissen megnevezett államfőjelöltje; nemzetközi közgazdász délután 2-ig tanított Oxfordban, azután nyilatkozott portálunknak. Ez egy feladat, amit nem szabad kikerülni - fogalmazott Róna Péter, hozzátéve: hiszen az országnak azt a részét, amelyet az a hat párt képvisel, amelyek engem jelöltek, annak is lehet egy köztársasági elnökjelöltje, és neki el kell mondania ország-világ előtt, hogyan képzeli el haza jövőjét az ellenzék.