Közös V4-es közgyűlést sürget a lengyel képviselő is

Csatlakozott Vona Gábor szerdai V4-es kezdeményezéséhez Robert Winnicki lengyel parlamenti képviselő. 

A Jobbik elnöke szerdai sajtótájékoztatóján jelentette be: pártja parlamenti javaslatot nyújtott be, amelynek értelmében a visegrádi országok (V4) állandó, közös parlamenti közgyűlést hoznának létre. Az elképzelés szerint a  testületet a nemzeti parlamentek hoznák létre, de Vona szerint ennek módjáról, a részletekről és konkrétumokról a partnerországok bevonásával kell döntenire. 

A Jobbik közös parlamenti közgyűlést szeretne a Visegrádi Csoportnak

A Vona18 sorozathoz tartozik a „Se szegény migránst, se gazdag migránst!"

A pártelnök úgy véli a régióban élő emberek nem érzik magukénak a V4-et, a visegrádi országok vezetőinek találkozóiról ugyanis jórészt csak annyit tudni, hogy

„drága hotelekben koccintanak, de nem történik érdemi dinamika az együttműködésük terén."

A közös parlamenti közgyűlés „gravitációt jelenthetne az együttműködés” számára - mutatott rá Vona. 

Régiós érdek, de képlékeny történelmi vállalkozás a V4

A kétezres évek alkonya után a 2015-ös migrációs krízis lehelt új életet a Visegrádi Együttműködésbe. Az éppen soros elnökséget ellátó kormány szerint mostanra a visegrádi államok egy brand lett, a V4 (ahogy a visegrádi országokat szokás röviden hívni) erős és hiteles védjeggyé vált, illetve az Európai Unió egyik legfontosabb érdekérvényesítő szövetségévé Közép-Európában.

Hasonlóan fogalmazott a lengyel Ruch Narodowy (Nemzeti Mozgalom) parlamenti képviselője, Robert Winnicki a törvényhozás elnökének írt levelében. A politikus szerint

a visegrádi együttműködés eddig javarészt szimbolikus deklarációkban merült ki, érdemi intézményrendszer nem épült köré.

Ezért tartja fontosnak a Jobbik kezdeményezését, amelyhez szerinte mihamarabb csatlakoznia kell a lengyel parlamentnek is. 

A testület létrehozása nem volna példa nélküli, hiszen az Európai Tanács is hasonló elven működik - teszi hozzá a képviselő. 

A lengyel honatya támogatja a Jobbiknak azt a javaslatát is, mely szerint

Horvátországot is felvennék a V4-ek közé.

A varsói kormány egyébként tavaly júniusban más felvetette a visegrádi kör bővítését, ám ők Ukrajna és Románia csatlakozását sürgették. Ezt a magyar kormány akkor elutasította.